Prohlížením jídla v obchodě vyvolává pozornost, metoda však odhalí zkažené zboží

Pokud jste si z týdenního nákupu někdy donesli domů potravinu, u které jste po rozbalení zjistili, že je již v tu chvíli zkažená, určitě znáte ten pocit naštvání. Přečtěte si tipy, jak poznáte už v obchodě, že jídlo brzy podlehne trvanlivosti a kupujte skutečně jen ty čerstvé potraviny.

U balených výrobků je někdy těžké jeho čerstvost ověřit

V oddělení ovoce či zeleniny si snadno vyberete ty nejhezčí a nejčerstvější kusy. Je to z toho důvodu, že jsou veškeré plody volně vystavené a vy si do nákupního košíku zabalíte do sáčků jen ty, které skutečně chcete. Zkažené či méně čerstvé druhy ovoce a zeleniny s jistotou poznáte díky vrásčitému povrchu, černým skvrnám nebo dokonce díky hlubším dírám. V horším stádiu zkažených plodů můžete dokonce cítit nepříjemný zápach, který je způsobený kvašením. Horší je to s výběrem u již balených potravin.

Nejvíce si dávejte pozor u másel a ostatních tuků. Ty mohou být ledabyle zabalené, což díky vzduchu způsobuje žluknutí. Při výběru másla se zaměřte na pečlivé zabalení a zkontrolujte případnou vůni. Pokud cítíte velmi intenzivní máslovou chuť, je možné, že tento kus másla už žlukne.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

U mražené zeleniny nebo masa je nutné hledět na stupeň chlazení

V oddělení s chlazenými potravinami je třeba dbát na stupeň chlazení, ve kterém jsou jednotlivé kusy uložené. I ve vaší domácí lednici by neměl chlad přesáhnout 5°C. Teplota nad 5 stupňů Celsia totiž podporuje vznik všech bakterií.

Tu největší pozornost tedy dávejte u těchto výrobků:

  • maso
  • mléčné výrobky
  • zelenina a ovoce
  • vajíčka

Vejce z papírových obalů sice můžete vyndat a podívat se, zda nejsou rozbitá, jejich kvalitu však v obchodě neprozkoumáte. Doma však můžete udělat jednoduchý test, díky kterému zjistíte, zda jsou vajíčka v pořádku a čerstvá. Ponořte vejce do vody a pokud se ponoří na dno, je v pořádku a čerstvé.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Zkažené maso poznáte na první pohled

U výběru masa je zapotřebí dbát na jeho původ, kvalitu i čerstvost. Pokud masové výrobky nejsou čerstvé, poznáte to určitě na první pohled. Zkažené maso většinou nemá vůbec zdravou barvu a je spíše našedlé nebo dokonce modrozelené. Povrch zkaženého masa je mastný a s lepkavým povlakem. Pokud máte možnost maso rozbalit, pak zkažené maso jistě poznáte díky silnému a nepříjemnému zápachu.

Přidat na Seznam.cz