Při sklízení bylinek hraje roli denní doba a pravidelnost. Správný postup podpoří další růst
Čerstvé bylinky ze záhonu nebo balkonu jsou to nejlepší, co si můžete dát do jídla. Správná sklizeň je velmi důležitá pro udržení kvality a zdraví samotných rostlinek. Udržíte také jejich chuť a léčivé vlastnosti, kvůli kterým je pěstujete. Existují přitom obecná pravidla, podle kterých byste měli bylinky sklízet a zajistit si nejchutnější a nejvoňavější byliny na světě.
Jaká denní doba je nejlepší?
Možná si myslíte, že na tom nezáleží, ale denní doba je pro bylinky velmi důležitá. Nejlepší jsou ranní hodiny, protože ostré slunce během dne může spálit další lístky v okolí a také místa, kde jste bylinu právě ustřihli. V této denní době mají byliny také nejvyšší množství esenciálních olejů. Sbírejte lístky také předtím, než jdou do květu. Rostlina potom vynaloží hodně energie na květy a lístky jsou chudé.
Jak sklízet určité byliny?
V případě bazalky, máty nebo koriandru sklízejte lístky v horní třetině, protože tak podpoříte růst dalších částí rostliny. U rozmarýnu, tymiánu nebo oregana byste měli stříhat celé větvičky, a to 5-10 cm od vrcholu. U kořenových bylinek, jako je zázvor nebo echinacea, se kořeny sklízí vždy na podzim. Musíte je opatrně vyjmout ze země, abyste je nepoškodili.
Tipy pro úspěšnou sklizeň
Pro velmi úspěšnou a bohatou sklizeň bylinek je musíte pravidelně sklízet během celé sezóny. Podporujete tím růst rostlin a zabraňujete jim, aby ztratily kvalitu a množství prospěšných látek. Jestli chcete mít bohaté rostliny, měli byte jim bránit v květenství. To hodně ovlivňuje jejich kvalitu. Jakmile uvidíte první náznaky květů, odstraňte je z rostlin.
Co udělat po sklizni?
Po sklizení lístků nebo větviček musíte jednat rychle. Použijte je ihned během vaření. To je nejlepší. Můžete si je také usušit na později a potom je skladovat ve vzduchotěsných nádobách. Bylinky si usušte na dobře větraném místě mimo přímé slunce. Tím je nespálíte a zároveň si připravíte své byliny na mnoho dalších měsíců. Koření tak nebudete muset vůbec kupovat.
Zdroj: https://extension.psu.edu/growing-harvesting-and-preserving-herbs