Pozor na rady z internetu, některé mohou rostlinám uškodit

Každá rostlina v květináči bude vypadat úžasně, pokud se o ni budete řádně a pečlivě starat. Při hledání nejlepších metod v dnešní době často použijeme internet, kde ale můžeme narazit nejen na dobré rady. Při brouzdání po internetu nesmíte všemu slepě věřit, rostlině byste mohli uškodit.

Některé metody mohou květinám ublížit

Některé tipy a triky mohou být pro květiny nebezpečné, jiné by se zase měly používat jen za určitých podmínek. Jedna z nejvyhledávanějších rad je ta ohledně domácího hnojení květin. Můžete zde najít také nápady na zalévání rostlin mlékem nebo pomocí vaječných skořápek. Oblíbené jsou rovněž čajové pytlíky nebo kávová sedlina.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Rostliny ale mají různé požadavky na pěstování podle toho, o jaký druh se jedná. Některým tedy může ublížit to, co jiným prospívá. Zalévání rostliny mlékem je kontroverzní metoda, protože se jedná o produkt, který se rychle kazí. Po přidání mléka do půdy může dojít k udušení kořenů a v substrátu začnou růst bakterie, které budou rostlině škodit. Tuto metodu tak používejte maximálně jednou za měsíc a mléko navíc zřeďte vodou.

Mléko obsahuje vápník, který není dobrý pro všechny druhy rostlin. Je vhodné pro ty květiny, které mají zásaditou nebo neutrální půdu. Hodně pěstitelů používá jako hnojivo vaječné skořápky nebo kávovou sedlinu. Kávová sedlina je ale kyselá, můžete ji tedy jako hnojivo použít u rostlin, které mají kyselý substrát. Sem se řadí kapradiny nebo azalky. Skořápky, stejně jako mléko, obsahují vápník – těmi hnojte třeba aloe vera.

Jako hnojivo můžete použít česnek nebo cibuli

Oba druhy zeleniny jsou velmi zdravé. Pokud je ale pokrájíte a vložíte do země, ztratí veškeré vlastnosti a květinám budou k ničemu. Raději z nich připravte odvar nebo extrakt a po vychladnutí jimi rostliny postříkejte nebo zalévejte – v tomto případě ale odvar ještě nařeďte vodou.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Pro orchideje je česnek skvělým pomocníkem. Obsahuje mnoho živit, které tyto květiny potřebují. Vodu uvařte, nechte vychladnout a přidejte do ní lisované stroužky česneku. Na jeden litr vody použijte tři stroužky. Hrnec přiklopte pokličkou a nechte jeden den odležet. Poté do odvaru orchideje namočte na 20–30 minut. Postup opakujte jednou za měsíc. Používejte vždy čerstvý odvar.

Zajímavým tipem je voda, která vám zbyde po uvaření zeleniny. Je to cenný zdroj živin a je ideální na zalévání rostlin v případě, že není solená.

Přidat na Seznam.cz