Používat kvasnice v kuchyni je plýtvání jejich potenciálem. Na zahradě poslouží mnohem lépe
Jaro je obdobím, kdy je třeba pečovat o rostliny na zahradě a v domě. Pokud chcete zlepšit jejich kondici, musíte jim dopřát hnojivo. Samozřejmě nemusíte běžet do zahradnictví, stačí sáhnout po kvasnicích. Nejen že se hnojivo z nich snadno připravuje, ale také nehrozí riziko přehnojení. Jak tedy toto hnojivo vyrobit?
Mají pro rostliny mnoho výhod
Kvasnice jsou nezbytností pro každého pekaře, kuchaře nebo hospodyni, která se chce blýsknout před hosty. Ukazuje se ale, že použití kvasnic daleko přesahuje kulinářské prostředí. Mezi zahradníky je nejoblíbenější použití kvasnic pro rostliny. Jaké jsou výhody používání kvasnicového hnojiva? Především stimuluje růst rostlin, posiluje kořenový systém, usnadňuje příjem vody a živin z půdy a omezuje rozvoj patogenů.
Kvasnicové hnojivo pro rostliny dobře poslouží nejen na zahradě, ale můžete jím bezpečně zalévat i pokojové rostliny. Velkou výhodou je snadná příprava. Rychlost se odvíjí od vašich možností. Pokud máte jen málo času nebo málo prostoru, můžete si připravit nekvašené hnojivo. Kostku droždí rozdrťte najemno, dejte do kbelíku a zalijte 10 litry teplé vody. Směs důkladně promíchejte a nechte dvě hodiny odstát. Poté můžete hnojivo použít.
Kvašené hnojivo pro větší množství rostlin
Pokud máte více času a velkou zahradu, případně pozemek, kde pěstujete větší množství rostlin, můžete se pustit do delší přípravy. Recept je podobný – rozdrcenou kostku droždí vložte do kbelíku, zasypte sklenicí cukru a počkejte asi hodinu. Poté zalijte 10 litry teplé vody. Hnojivo nechte týden kvasit.
Hnojivo připravené kvašením je třeba rozředit vodou, a to v poměru 1 : 10. Nejvhodnější dobou k použití je jaro a léto, poslední dávku byste neměli použít později než začátkem září. Toto pravidlo samozřejmě neplatí pro pokojové rostliny. Hnojivo používejte ideálně jednou za měsíc, během intenzivního růstu můžete frekvenci zvýšit.
Zdroj: https://www.corvallisadvocate.com/2021/using-yeast-in-the-garden/