Delicious Raw Macaroni Vermicelli Wooden Bowls

Kdo nevěří Italům, ten si na dokonalé pastě nikdy nepochutná. Tvar těstovin vždy ovlivní výslednou chuť

Penne, spaghetti, rigatoni, tagliatelle, linguine, fusilli, lasagne, motýlkové farfalle nebo polévkové anellini? Těstoviny existují v mnoha různých podobách, ale záleží vlastně na vzhledu, když jsou vyrobeny podle jednoho receptu a ze stejných surovin? Bezesporu ano, protože různé druhy těstovin se vaří po odlišně dlouhou dobu, k tomu se některé hodí do polévky, jiné do salátu či k omáčkám. Výběr konkrétního druhu pak určuje dojem z jídla, přičemž roli hraje chuť, ale také vzhled pokrmu.

Desítky různých druhů

Domovem těstovin je Itálie a první zmínky o lasagních pochází už z 1. století našeho letopočtu. V dnešní době se těstoviny dělí především na:

  • plněné – tortellini, ravioli, cannelloni;
  • neplněné – spaghetti, linguine, penne, rigatoni, tagliatelle, fusilli, farfalle, lasagne, rotelle;
  • polévkové – anellini, stelline, alfabetti.
Mohlo by vás zajímat:  Tyhle červené bobule nezklamou. Čerstvé i sušené dodají tělu maximum prospěšných látek

Různé tvary ovlivňují nejen samotný vzhled, ale podle mnohých také chuť. Jak je to možné?

Zdroj obrázku: Freepik

Tvar ovlivňuje chuť

Zatímco do polévek se hodí jemnější nudličky, tenčí nebo drobnější tvary, s krémovými omáčkami je vhodné kombinovat ploché a dlouhé těstoviny. Špagety nebo penne se dokonale snoubí s rajčatovými omáčkami nebo s masem. Vždy platí, že lehčí omáčky se dobře doplňují s druhy s hladkou strukturou, zatímco hutnější sýrové omáčky nebo carbonara se složitějšími tvary, jako jsou mušle nebo motýlci. Právě tyto těstoviny se skvěle hodí i do salátů, naopak na zapékání ploché a velké typy.

Mohlo by vás zajímat:  Překvapivý objev pěstitelů ukazuje, že rostlinám se lépe daří, když na ně mluvíme

Všemi smysly

Někteří lidé tvrdí, že kvůli stejnému složení těstovin na vzhledu nezáleží, odborníci ale oponují, že samotnou chuť ovlivňují všechny smyslové vjemy, tedy také vůně a vzhled. Navíc různé velikosti těstovin se vaří po odlišně dlouhou dobu, což taktéž ovlivňuje konečný výsledek. Rozmanitou chuť dopřejí strávníkům také čerstvé těstoviny, případně celozrnné nebo luštěninové, které jsou bezlepkovou alternativou z fazolí, hrachu, čočky nebo cizrny.

Zdroj: https://www.scientificamerican.com/article/experts-how-does-sight-smell-affect-taste/
Přidat na Seznam.cz