Kdo nevěří Italům, ten si na dokonalé pastě nikdy nepochutná. Tvar těstovin vždy ovlivní výslednou chuť

Penne, spaghetti, rigatoni, tagliatelle, linguine, fusilli, lasagne, motýlkové farfalle nebo polévkové anellini? Těstoviny existují v mnoha různých podobách, ale záleží vlastně na vzhledu, když jsou vyrobeny podle jednoho receptu a ze stejných surovin? Bezesporu ano, protože různé druhy těstovin se vaří po odlišně dlouhou dobu, k tomu se některé hodí do polévky, jiné do salátu či k omáčkám. Výběr konkrétního druhu pak určuje dojem z jídla, přičemž roli hraje chuť, ale také vzhled pokrmu.

Desítky různých druhů

Domovem těstovin je Itálie a první zmínky o lasagních pochází už z 1. století našeho letopočtu. V dnešní době se těstoviny dělí především na:

  • plněné – tortellini, ravioli, cannelloni;
  • neplněné – spaghetti, linguine, penne, rigatoni, tagliatelle, fusilli, farfalle, lasagne, rotelle;
  • polévkové – anellini, stelline, alfabetti.
Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat jahody?

Různé tvary ovlivňují nejen samotný vzhled, ale podle mnohých také chuť. Jak je to možné?

Zdroj obrázku: Freepik

Tvar ovlivňuje chuť

Zatímco do polévek se hodí jemnější nudličky, tenčí nebo drobnější tvary, s krémovými omáčkami je vhodné kombinovat ploché a dlouhé těstoviny. Špagety nebo penne se dokonale snoubí s rajčatovými omáčkami nebo s masem. Vždy platí, že lehčí omáčky se dobře doplňují s druhy s hladkou strukturou, zatímco hutnější sýrové omáčky nebo carbonara se složitějšími tvary, jako jsou mušle nebo motýlci. Právě tyto těstoviny se skvěle hodí i do salátů, naopak na zapékání ploché a velké typy.

Všemi smysly

Někteří lidé tvrdí, že kvůli stejnému složení těstovin na vzhledu nezáleží, odborníci ale oponují, že samotnou chuť ovlivňují všechny smyslové vjemy, tedy také vůně a vzhled. Navíc různé velikosti těstovin se vaří po odlišně dlouhou dobu, což taktéž ovlivňuje konečný výsledek. Rozmanitou chuť dopřejí strávníkům také čerstvé těstoviny, případně celozrnné nebo luštěninové, které jsou bezlepkovou alternativou z fazolí, hrachu, čočky nebo cizrny.

Zdroj: https://www.scientificamerican.com/article/experts-how-does-sight-smell-affect-taste/
Přidat na Seznam.cz