Polévky patří do jídelníčku po celý rok. Zasytí a dodají tolik potřebné živiny
Pokud jste se rozhodli zařadit do jídelníčku polévky, jde o správný krok. Mají dobrou výživovou hodnotu, zasytí a zahřejí. Obzvlášť v případě chladného počasí přijdou vhod. Posilují imunitní systém a zlepšují trávení.
Kvalitní polévka poskytne mnoho živin
Optimální je, pokud základem polévky bude kvalitní vývar. Nejčastěji se používá zeleninový, drůbeží nebo hovězí. Do vývaru můžete přidat zeleninu, nudle, maso a bylinky. Uvařená zelenina je nejlépe stravitelná, polévka vám dodá živiny, vlákninu a navíc je šetrná k vašemu trávení. V zimě mnozí sáhnou po zahřívacím vývaru. Pokud do něj přidáte cibuli a česnek, pomůže vám při virózách a nachlazení. Vyzkoušet můžete například cibulovou polévku nebo česnečku. Pokud máte problém přijmout dostatečné množství zeleniny při běžném stravování, polévka vám s tím může výrazně pomoct. Krátce povařená zeleninová polévka může být cestou, jak do sebe nebo například do dětí dostat potřebné množství zeleniny.
Zařadit je můžete i do dietního plánu
Pokud budete pravidelně jíst polévky, můžete i zhubnout. Nesmí však jít o polévky krémové a nesmí obsahovat nic smaženého ani uzeného. Pokud si chcete uvařit dobrou a kvalitní polévku, vyvarujte se také bujonových kostek. Umělé přísady a dochucovadla také nejsou to pravé. Nejvhodnější je použít koření a čerstvé bylinky, pokud máte tu možnost. Pokud se budete držet těchto zásad, polévky vám mohou vyčistit střeva a upravit pH v těle.
Jaké typy polévek můžete vyzkoušet?
V zimě jistě mnozí dají přednost hustým, sytým polévkám, které mohou nahradit i hlavní chod, a v létě naopak lehčím zeleninovým. Které stojí za vyzkoušení?
- Zelňačka,
- vietnamská polévka Pho,
- cibulačka,
- česnečka,
- čočková polévka.
Ať už vyzkoušíte kteroukoliv, neuděláte chybu, pokud se budete držet kvalitních surovin a střídmosti.
Zdroj: https://www.mynetdiary.com/eat-soup-to-lose-weight.html