Podzimní kuchyně je plná hub. Oblíbenou smaženici ale snadno zkazí dvě chyby
Podzim je jedinečným obdobím, kdy si můžeme naplno užít chuť čerstvých hub. Správně provedená tepelná úprava je u hub velmi důležitá. Při špatném postupu ztratí na chuti i množství nutričních hodnot, ze kterých byste jinak mohli těžit. Na jakém tuku byste měli houby smažit? Tato informace možná vypadá zbytečně, ale má obrovský vliv na chuť výsledného pokrmu.
Na jakém tuku smažit houby?
Sezóna hub je tady a s ní také otázky, které se týkají jejich přípravy. Mnoho lidí je rádo používá k masu nebo si z nich vaří smaženici. Existuje nespočet receptů na houby všeho druhu. Mnoho klasických receptů přitom říká, že byste měli smažit houby na čistém másle. Tento druh tuku přitom není vhodný pro delší smažení, protože se velmi snadno přepaluje.
Mnohem lepší možností pro smažení hub je přepuštěné máslo, tzv. ghí. Můžete si ho vyrobit doma, ale také ho jednoduše zakoupíte v obchodě s potravinami. Přepuštěné máslo má mnohem vyšší kouřový bod oproti klasickému máslu. Díky tomu se nepřipaluje a nevylučuje karcinogenní látky. S použitím tohoto tuku budete mít smažení hub pod kontrolou a nebudete se muset obávat spálených hub.
Na tohle nikdy nezapomínejte při smažení hub
Vždy než položíte houby na rozpálenou pánev, musíte je důkladně očistit. Nečištěné houby nebudou chutnat dobře, a můžete si dokonce i ublížit. Proces čištění možná není pro lidi příjemný, ale rozhodně ho nesmíte přeskočit. Malým nožem odstraňte větší nečistoty a potom vložte houby do misky s teplou vodou a 2 lžícemi soli.
Všechny nečistoty díky tomu klesnou na dno. Potom houby rozložte na papírovou utěrku, aby vytekla přebytečná voda. Před smažením totiž musí být houby dokonale suché. Lesní houby i houby z obchodu byste měli solit až na samotném konci smažení. Díky tomu nebude z hub vytékat přebytečná voda a chuť zůstane uvnitř hub.
Zdroj: https://www.simplyrecipes.com/how_to_prep_mushrooms_for_cooking/