Plýtvání potravinami je zbytečné. Při správném skladování se nezkazí čerstvé ani uvařené jídlo
Ceny potravin rostou do neskutečných výšin, proto se vyplatí šetřit a neplýtvat. Zásadní je nenakupovat příliš čerstvých potravin do zásoby, současně umět již zakoupené výrobky dobře uskladnit, aby nedošlo k jejich znehodnocení. Nejčastěji skončí v domácím koši staré pečivo nebo uzeniny. Jakým způsobem prodloužit jejich trvanlivost, aby nepřišel vniveč ani pověstný drobeček? Triky se jistě budou hodit nejen v době vysoké inflace, protože omezením plýtvání se též chrání životní prostředí.
Koření a těstoviny v uzavíratelných nádobách
Skladování koření v původních obalech a sáčcích bývá častou chybou. Je pravdou, že obaly, ve kterých se koření prodává, naskládané v krabici nebo v přihrádce za sebou, ušetří místo, ale dochází k vyčichnutí a hlavně k navlhnutí, proto je vhodnější přesypat koření do uzavíratelných skleněných nádob nebo kořenek. Obdobně se doporučuje postupovat u dalších sypkých potravin včetně mouky, krupice, ovesných vloček nebo těstovin. Tímto způsobem nedojde k jejich plesnivění nebo napadení škůdci a vydrží o poznání déle čerstvé.
Maso nebo koláče? Pomohou alobal i utěrka!
Jakým způsobem prodloužit trvanlivost uvařeného nebo pečeného masa? Jakým způsobem skladovat grilovanou zeleninu? Veškeré zbytky lze zpracovat v dalších pokrmech, proto je vhodné umístit nesnězené maso nebo zeleninu do čistého alobalu. V případě, že se maso připravovalo v alobalu, je nutné použít nový. Oproti tomu na pečivo se alobal nehodí. Čerstvě upečené koláče nebo jiné dezerty se mohou zabalit do utěrky a skladovat při pokojové teplotě. Vhodné je také umístění do skleněné nádoby. Zákusky s náplní nebo šlehačkou se musí skladovat v chladničce po dobu maximálně 72 hodin.
Skladování v chladničce a mrazničce
Pečivo do chladničky nepatří, doporučuje se zabalení jednotlivých kusů nebo plátků do papíru a uložení do dřevěného chlebníku, případně lze pekárenské výrobky zamrazit. Doma připravené křehké nebo listové těsto je pak vhodnější zabalit do potravinové fólie a skladovat v chladničce po dobu nejvýše dvou měsíců. Zbylou nakrájenou šunku nebo jiné salámy se mohou proložit čistým a osušeným listem zeleného salátu a vložit do uzavíratelné plastové nádoby. Právě v krabičkách nebo přikrytých hrncích se musí uchovávat uzeniny, maso, ryby nebo potraviny podléhající rychlé zkáze. Talíře s nedojedeným jídlem se musí přikrýt potravinovou fólií, jen tak lze zajistit, aby se vůně v chladničce nemísily.
Zdroj: https://www.insider.com/how-to-store-food-so-it-lasts-longer-2018-9