Bread 399286 1920

Pečivo kupuje na týden dopředu, zná desetivteřinový trik jak ho udržet stále měkké

Čerstvý, ještě teplý chléb je pro naše chutě skutečným potěšením. Ne vždy ale máme čas denně nakupovat další a další pečivo, proto se často uchýlíme ke staršímu chlebu. Někdy to ovšem dopadne tak, že některé pečivo musíme vyhodit, protože buď zplesnivý, nebo je už hodně ztvrdlé. Co tedy dělat, když se pečivo chýlí ke svému konci? Objevte způsoby, jak pečivo osvěžit a vytvořit z něj opět lahodnou pochoutku.

Správné skladování chleba

Aby chléb zůstal co nejdéle čerstvý, musíte jej skladovat ve vhodných podmínkách. Pokud jej často ponecháváte na kuchyňské lince nebo bez obalu, je jasné, že rychle ztuhne. Chléb a rohlíky skladujte na suchém místě při pokojové teplotě, nejlépe v chlebníku ze:

  • Dřeva
  • Kovu
  • Keramiky
  • Plastu
Mohlo by vás zajímat:  Začátečníci chybně zalévají orchideje vodou. Zkušení pěstitelé použijí energetický nápoj, který zná celý svět
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Vnitřek navíc otřete hadříkem namočeným v octu a nechte otevřený, aby vyschnul. Díky tomu ochráníte chlebník před plísněmi a chléb před jeho zkázou. Místo igelitových sáčků stojí za to dát chléb do bavlněného pytlíku, který mu umožní dýchat a nebude přispívat k tvorbě plísní. Rozhodně nevkládejte pečivo do lednice. Jeho nadbytek však lze kdykoli zmrazit nebo rozmrazit. Pokud je ovšem pečivo ve stavu, kdy už potřebuje trochu osvěžit, zkuste následující metody.

Mikrovlnná trouba

Ráno vstanete a chystáte se na snídani, ale ukáže se, že rohlíky jsou staré. Nemáte čas vyrazit pro čerstvé do pekárny, takže na pomoc přichází mikrovlnná trouba. Omotejte pečivo mírně namočenou papírovou utěrkou nebo ho potřete mlékem. Vložte do mikrovlnné trouby, nastavte na nejvyšší výkon a zapněte na pouhých 10 vteřin. Po vyjmutí bude pečivo mnohem čerstvější.

Mohlo by vás zajímat:  Jedinečný zelený ječmen si můžeme dopřát každý den. Pročistí tělo a doplní vitamíny

Trouba

Pokud máte trochu času, můžete použít i klasickou troubu. Díky této metodě by měl tuhý chléb znovu získat vůni a křupavou kůrku. Navlhčete jej vodou, zabalte do alobalu a vložte do předehřáté trouby na 150 stupňů. Chléb by měl být opečený asi za 15 minut. Čas závisí na velikosti produktu. Houska například stačí pouze na 5 minut. Do trouby také můžete vložit nádobu naplněnou vodou. Pára z vody pronikne do pečiva a osvěží jej. Trvá to ale déle, asi 1 – 1,5. Trouba by měla být při tomto procesu vypnutá, stačí jen nechat ohřát vodu, aby z ní vycházela pára.

Mohlo by vás zajímat:  Po mrazech potřebuje zahrada revizi a nápravu. Bez péče se neobejdou rostliny ani trávník
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Nakrájené pečivo

Nakrájené pečivo můžete získat opět čerstvé pomocí jablek nebo stonků celeru. Připravte si vzduchotěsnou nádobu na potraviny a vložte do ní pečivo s kousky oloupaného jablka nebo dvěma stonky celeru. Vložte přes noc do lednice a ráno by měl být chléb opět čerstvý.

Přidat na Seznam.cz