Close Up Green Red Bell Pepper

Papriky jsou výjimečně zdravé a prospěšné v mnoha směrech. Všechny barevné odrůdy mají co nabídnout

Proč byste do jídelníčku měli zařadit více paprik? Snižují chuť k jídlu, zlepšují spalování tuků, je v nich více vitamínu C než například v citronu a navíc ani při vaření nebo pečení neztrácí nic ze svých prospěšných látek. Dokonce i sušená paprika si zachovává své vlastnosti. Z 90 % tvoří papriku voda, proto se perfektně hodí do diety. To ale není vše, co může paprika nabídnout.

Papriky jsou nízkokalorické

Pravidelná konzumace paprik snižuje riziko Parkinsonovy choroby. Jedna paprika má pouhých 32–50 kalorií, zato obsahuje spoustu vlákniny. Červené papriky mají nejvíce vitamínu A ve srovnání s jinými druhy paprik. Měli by je jíst především lidé, kteří chtějí pečovat o svůj zrak, kůži anebo mají křehké cévy. Papriky jsou k dostání po celý rok a dají se konzumovat na mnoho způsobů, proto je snadno zařadíte do jídelníčku.

Mohlo by vás zajímat:  Šťávu z červené řepy můžeme na jídelníček zařadit pravidelně

Žluté papriky jsou nabité antioxidanty, které posilují imunitní systém. Díky sladké a jemné chuti jsou ideální pro děti. Jsou také šťavnatější než ostatní druhy. Ve žlutých paprikách najdeme hořčík a měď, k tomu tato zelenina reguluje trávicí systém a pohyby střev. Funguje dobře ke snižování hladiny LDL cholesterolu.

Zdroj obrázku: Freepik

Zelené papriky obsahují kyselinu listovou

Zelené papriky jsou důležitým zdrojem kyseliny listové, proto by si ji měly dopřávat těhotné ženy. Zlepšují totiž rozvoj nervové soustavy u dítěte. Mají pozitivní účinky na krvetvorbu a příznivý vliv na náladu. Z minerálních prvků v nich převažuje draslík, fosfor a hořčík. K tomu mají protiplísňové účinky.

Mohlo by vás zajímat:  Nakládané okurky jsou nejlepší ty domácí. Vyvarujte se nejčastějších chyb při zavařování

Pálivé papričky navíc obsahují kapsaicin. To je sloučenina, která paprikám propůjčuje pálivou chuť. Zvyšuje tělesnou teplotu a zrychluje metabolismus. Také snižuje chuť k jídlu, zejména na tučná, slaná a sladká jídla. Pálivé papričky chrání srdce a zlepšují krevní oběh, pokud jsou konzumované v rozumné míře. V zelených paprikách najdeme i vitamín E, který je občas nazýván vitamín mládi.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/chili-peppers
Přidat na Seznam.cz