Sweet Ripe Tasty Cherry Tomato

Rajčata podporují hubnutí, tělu dodají důležité vitamíny

Rajčata patří mezi nejoblíbenější zeleninu, která se objevuje na našich stolech. Její velkou výhodou je využití v různých formách. Jsou považována za mimořádně zdravá a hlavně nízkokalorická, což znamená, že je mohou konzumovat i lidé na dietě.

Výživové vlastnosti

Rajčata jsou bohatým zdrojem vitamínu C, K, E, vitamínů skupiny B, draslíku, hořčíku, fosforu. Kromě toho mají velké množství vlákniny, pektinu a antioxidantů. Pozitivně ovlivňují imunitu, zlepšují peristaltiku a trávení střev, pomáhají bojovat proti volným radikálům a oddalují proces stárnutí. Lykopen obsažený v rajčatech snižuje riziko vzniku kardiovaskulárních chorob a také krevní tlak.

Mohlo by vás zajímat:  Nejčastějším mýtům okolo hubnutí lidé stále věří. Skutečně zhubnout se málokomu podaří

Rajčata mají nízký obsah kalorií a nízký glykemický index (GI 38), proto jsou vhodnou složkou v redukčním jídelníčku. Syrová, čerstvá rajčata z větvičky mají asi 20 kcal na 100 g váhy. Středně velká zelenina váží asi 150–200 g. Kalorický obsah závisí nejen na velikosti, ale také na odrůdě. Koktejlová rajčata mají 3 kcal, malinová rajčata 28 kcal, švestková rajčata 25 kcal.

Zdroj obrázku: Freepik

Zdravotní výhody

Rajčata obsahují velké množství draslíku a hořčíku, proto se jejich konzumace doporučuje lidem trpícím nedostatky v těchto prvcích. Charakteristickými příznaky jsou bolestivé svalové křeče, problémy s klouby, všeobecná slabost, podrážděnost, bušení srdce nebo zácpa. Strava bohatá na rajčata je určena pro lidi, kteří pijí hodně kávy, kouří cigarety a chtějí zhubnout a zbavit se celulitidy.

Mohlo by vás zajímat:  Neplýtvejte jedlou sodou na pečení, nebo při pálení žáhy. Její nejlepší benefit oceníte na zahradě při pěstování populární zeleniny

Ačkoli se rajčata považují za mimořádně zdravou zeleninu, někteří by měli omezit jejich konzumaci. Platí to především pro lidi trpící dnou a revmatoidní artritidou. Rajčata patří mezi zeleninu, stejně jako paprika nebo cuketa, která může interferovat se sekrecí hormonů štítné žlázy. Lidé s hypotyreózou nebo Hashimotovou chorobou by je neměli jíst každý den.

Zdroj: https://www.health.com/nutrition/health-benefits-tomatoes, https://www.webmd.com/diet/health-benefits-lycopene, https://www.verywellfit.com/tomatoes-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4119981, https://www.healthline.com/nutrition/foods/tomatoes, https://www.medicalnewstoday.com/articles/326275
Přidat na Seznam.cz