Plicník lékařský je velmi vzácná rostlina, kterou najdeme v Polsku. Plicník se pěstuje jako okrasná rostlina, má ale také cenné vlastnosti pro lidské zdraví. Přečtěte si něco o jeho původu, pěstování a léčivých schopnostech. Jaké je charakteristika této jedinečné rostliny? Plicník je trvalka, která se vejde do každého bytu Plicník lékařský je drobná rostlina, která dorůstá výšky jen 30 centimetrů. Má kopinaté, místy širší listy, které jsou pokryté malými bílými skvrnami.
Víte, čím krmit malé ptáčky, kteří u nás zůstávají přes zimní měsíce? Některé potraviny jim mohou ublížit, a proto se dnes zaměříme na to, jaké dobroty jim můžete dopřát, abyste je zachránili před smrtí hladem. Ptáčkům například nemůžete dát do krmítka jídlo, které vám zbyde od oběda. Jaké druhy vaše krmítko navštěvují? Vrabce a mazurky můžete nakrmit drobnými zrníčky nebo různými druhy semínek. Mají rádi také kroupy, které je potřeba uvařit.
Po každém jídle po sobě zanecháte nejen špinavé nádobí, ale také spoustu zbytků, které se snadno dostanou do dřezu. Mohou způsobit ucpání odpadů a další problémy, na které bude nutné přivolat odborníka. Ukažme si, jaké suroviny do dřezu nepatří a měli byste je vyhazovat na vhodnější místo. Odpady si ucpete nejen tukem, ale také kousky jídla Nejvíce nebezpečný pro odpadní trubky je tuk.
Hořký mák může zkazit chuť každého pokrmu, který ho obsahuje. Navíc je to velká škoda, protože se nejedná právě o nejlevnější surovinu na trhu. V období Vánoc jej hojně využíváme a mák by ve vaší kuchyni rozhodně neměl chybět. Co udělat, aby mák nezhořkl a nezkazil nám celé snažení o chutný dezert? Dnes se podíváme na osvědčené metody, které používaly již naše maminky a babičky.
Pokud máte rádi zvířata, určitě v zimě myslíte i na ptáky, kteří u nás zůstávají celou zimu a nestěhují se do teplých krajin. Připravit pro ně můžete několik druhů krmítek, do kterých budete pravidelně dávat zobání, aby zimu přežili. Co jim ale do krmítka připravit a čemu se vyhnout? Zapomeňte na chléb a další pečivo, raději dejte ovoce nebo ořechy Pokud nevíte, co byste ptáčkům do krmítka dali, raději se zeptejte v obchodě.
V zimním období, kdy se dny zkracují a je stále chladněji, naše tělo vyžaduje mnohem více jídla. Nálada se zhoršuje, protože už venku není tolik slunce, které by nás nabilo pozitivní energií. Tu pak hledáme v jídle. Méně se také hýbeme a mnoho lidí začíná na podzim tloustnout, aby pak na jaře mohli nabraná kila zase shazovat. Je to nekončící kolotoč, který můžete zastavit, pokud budete vědět, jak se správně v zimních měsících stravovat.
Máta je bylinka, kterou si můžete koupit nebo si ji doma vypěstovat. Není to nic náročného a budete ji mít vždy po ruce. Hodí se nejen do čaje nebo alkoholických drinků, ale můžete si z ní vyrobit také domácí kosmetiku, která bude bez chemie. Používat ji pak mohou i lidé s citlivější pletí. Máta pomůže v boji proti nemocem Mátu můžete použít při bolestech břicha i v boji proti nachlazení.
Aloe vera je nejen dekorativní rostlina, její účinky můžete pocítit na vlastní kůži. Odstraní bolest po bodnutí komárem, ale je také skvělým hydratačním přípravkem, pokud máte suchou pokožku. A to všechno umí rostlina, která roste velmi rychle a někteří ji nazývají plevelem. Jak si užít účinky aloe vera? V kosmetickém průmyslu se používají pouze dvě odrůdy I když po celém světě existují stovky druhů aloe, v kosmetice se používají pouze dvě.