Nesprávné zamrazení hub může být dokonce zdraví škodlivé, správný postup složitý není

Zamrazení hub je nejlepší způsob, jak je na zimu uskladnit, aniž by ztratily chuť i konzistenci. K tomu je ale zapotřebí několika pravidel, díky kterým budou houby vypadat stejně, jako když je na podzim natrháte v lese. Jaké houby jsou vhodné k zamrazení, a jak je k tomu správně připravit? 

Některé houby je potřeba před zamrazením tepelně zpracovat

Ne všechny houby jsou vhodné ke zmrazení v syrovém stavu. To vám potvrdí spousta houbaři. Záleží na tom, jak houba vypadá. Lišky by se neměli zamrazovat proto, že jsou hořké. Před zamrazením je tedy uvařte, nechte vychladnout a pečlivě vysušte. Bez předchozí tepelné úpravy můžete zamrazit hřiby a jeho poddruhy. Předtím, než je vložíte do mrazáku, houby poctivě vyčistěte.

Než se rozhodnete pro zamrazování hub, zvažte, jestli je tato varianta nutná. Nejlepší je houby ihned zkonzumovat nebo si je nasušit pro pozdější využití. Nejvhodnější houby jsou ty, které mají husté maso, musíte ale vědět, jak je zamrazit, aby se nezměnila jejich chuť.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Několik dobrých rad, které při zamrazování využijete

Před samotným zamrazením houby roztřiďte podle druhu, důkladně očistit ostrým nože nebo vlhkým hadříkem a poté uschnout. Větší houby nakrájejte na kousky, menší hlavičky můžete zamrazit celé. Nejlepší bude, když si do krabiček rozdělíte přesně takové porce, které budete potřebovat. Jednou rozmražené houby i jiné suroviny by se znovu do mrazáku dávat neměly.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Houby poté dejte do plastových nádob s víčkem a vložte do mrazáku. Houby, jako jsou lišky nebo jiné podobné druhy, musíte před zamrazením alespoň 5-10 minut dusit nebo vařit, abyste je zbavili jejich typické hořké chuti. Po vychladnutí je dejte také do nádob nebo můžete použít i sáčky. Do mrazáku můžete vložit také houby, které byli smažené. Připravit si tak můžete podklad pro smaženici, kdy si houby uděláte společně s cibulí a takto zamrazíte. 

Když houby vyndáte z mrazáku, neměly by se rozmrazovat v misce, protože by ztratily chuť nebo svou konzistenci. Nejlepší řešením je polorozmrazit na pánvi – vlivem vyšší teploty samy povolí.

Komentáře
Přidat na Seznam.cz