Amber 1869250 1920

Pozor na dřevo které se používá na uzení masa, některé může i škodit

Vybrat dřevo na uzení není žádná legrace. Především však platí, že by nemělo být mokré. Takové dřevo totiž obsahuje vlhkost, která způsobí, že se „dehet“ usadí na uzeninách a samotný kouř k uzeninám nepronikne. Výrobky jsou potom celé černé a kyselé, a tak nezbude nic jiného, než je zlikvidovat. Toto pravidlo platí jak pro uzeniny, uzené sýry, ryby, tak pro všechno ostatní, co je předmětem procesu uzení.

Jak poznat suché dřevo?

Jak bylo uvedeno výše, dřevo by správně mělo být suché. Ale co přesně znamená „suché“? To znamená, že po tom, co dřevo bylo naštípáno na polínka, leželo nejméně jeden rok uskladněno v prostředí s minimální vlhkostí. Není vůbec pravda, že příliš suché dřevo se při uzení spaluje příliš rychle. Zde hraje důležitou roli dovednost toho, kdo udí. Praktiky jako namočení dřeva do vody těsně před uzením jsou nekalé a měly by být přísně pokutovány.

Mohlo by vás zajímat:  Šálek nejdražší kávy světa vyjde i na 2 000 korun. Kopi Luwak je skvost mezi kávami
Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak je to s kůrou?

Kůru stromů lze přirovnat k lidské kůži – chrání před vnějšími faktory. Je to druh filtru, který brání vniknutí škodlivých látek do stromu. A jelikož přirozeně dbáme hlavně o naše zdraví a chceme, aby uzení bylo, pokud možno, co nejzdravější, měli bychom se použití kůry vyvarovat. V kůře je všechno, co stromu za jeho života hrozilo (chemie vzduchu, trus ptáků atd.), a to jíst rozhodně nechceme.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jaké druhy stromů vybrat?

Tvrdé listnaté dřevo je k uzení nejvhodnější, ale také se jedná o to nejcennější, které v přírodě dlouho roste a sílí. Nejoblíbenějšími druhy dřevin, která poskytují nejlepší chuťové i barevné výsledky, jsou olše, buk, jablko, švestka, hruška a další ovocné stromy. Nebojte se dokonce namíchat dřevo z více druhů stromů, výsledky budou překvapivě dobré, jelikož jejich kombinací získáte různé efekty. Určitě se ale vyvarujte použití jehličnatého dřeva! Toto dřevo uvolňuje spoustu dehtových látek, které se lepí na uzené maso a mnohonásobně snižují jeho kvalitu. Takové výrobky jsou prostě nezdravé.

Přidat na Seznam.cz