Některé běžné květy můžeme přidat do jídelníčku, a získat tak překvapivě cenný zdroj živin

Jedlé květiny mají hned několik výhod. První z nich je na oko patrný estetický efekt. Nejen jedlé rostliny udělají okolí o něco vzhlednější. Další nespornou výhodou je jejich vůně, která je cítit obzvláště na jaře a v létě. Málokdo však tuší, že mnoho dekorativních rostlin má jedlé květy, které mají současně prospěšné účinky na lidské zdraví. Můžete je tak přidat do koktejlů, salátů a dezertů. Již několik okvětních lístků vám poskytne cenné živiny. Které květiny stojí za to jíst a proč?

Violka trojbarevná

Violka trojbarevná na první pohled zaujme svými žluto-bílo-modrými květy. Tato rostlinka roste divoce na loukách, polích a pustinách. Používá se nejen v kosmetickém, ale také farmaceutickém průmyslu. Skvělými pomocníky jsou sirupy a likéry, které lze použít k péči o pleť i vlasy. Violka obsahuje bioflavonoidy, vitamíny, třísloviny, minerální soli a esenciální oleje. Díky tomu má velký vliv na oběhový systém – posiluje krevní cévy a snižuje krevní tlak. Má také diuretický účinek a snižuje riziko ledvinových kamenů. Infuze z fialky jsou také užitečné při infekcích horních cest dýchacích – usnadňují vykašlávání a rozpouští hlen. Zábaly z fialky pozitivně ovlivňují pokožku, svaly a klouby – urychlují hojení ran, eliminují revmatickou bolest a usnadňují boj proti akné.

Zdroj obrázku: Pixabay

Lichořeřišnice

Cenným doplňkem salátů a kořeněných pokrmů budou také květy lichořeřišnice. Tato rostlina obsahuje velké množství vlákniny, má baktericidní účinek a zpomaluje množení virů. Snižuje riziko infekcí dýchacích a močových cest. Z lichořeřišnice lze připravit tinktury a sirupy.

Květ cukety

Cuketové květy jsou vhodné zejména pro veganskou kuchyni. Hodí se jak pro surovou spotřebu, tak pro pečení, smažení nebo grilování. Jsou chutné a poskytují základní živiny, jako jsou vitamíny B, vápník a draslík. Mají lehce sladkou chuť, takže se z nich často připravuje nádivka. Cuketové květy pomáhají snížit hladinu cholesterolu, mají odkyselující účinek a urychlují metabolismus.

Ibišek

Květy ibišku si získaly celosvětovou slávu jako příměs do čajů i kosmetických přípravků. Ibišek obsahuje mnoho cenných látek, jako jsou organické kyseliny, vitamín C, flavonoidy, polyfenoly nebo polysacharidy. Díky nim ibišek podporuje detoxikační procesy, chrání před nadměrným zadržováním vody v těle a posiluje imunitu. Infuze z ibišku snižuje krevní tlak, reguluje cholesterol a snižuje riziko aterosklerózy. Má také antibakteriální a protizánětlivé účinky, urychluje metabolismus a spalování tuků.

Přidat na Seznam.cz