Darts 3836264 1920

Nejvyšší čas vyrazit na šípek! Využijte jeho blahodárné účinky na maximum

Nádherně doruda zbarvené plody šípků neodmyslitelně patří ke krásám podzimní přírody. Je ale opravdová škoda, pokud se šípkovým keřem jen kocháte během podzimní procházky. Šípek je totiž doslova nabitý vitamínem C. Právě v období podzimních plískanic a deštivého počasí potřebujeme posilovat naši imunitu a letos je to o to důležitější, protože kromě sezónních onemocnění a chřipky, čelíme i koronaviru. Šípek je skvělý přírodní způsob, jak posílit imunitu a my vám poradíme, jak ho nejlépe zpracovat.

Právě teď je ideální čas na šípkovou sklizeň

Šípek se obvykle sklízí v září a říjnu. Dejte si ale pozor na první mrazíky. Pokud plody šípku promrznou, ztrácejí svou účinnost. Svítí venku krásně sluníčko? Ideální čas na procházku a také na sběr šípku. Spojte tedy příjemné s užitečným a nezapomeňte si na procházku vzít i nádobku na nasbíraný šípek. Ideální je košík, nebo plátěný sáček.

Mohlo by vás zajímat:  Jahody lépe porostou vedle určitých druhů rostlin

Zralý šípek má krásně rudou barvu a pevnou slupku, na omak je stále tvrdý. Nahnědlé měkké plody jsou přezrálé, ty se nesbírají.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jak zpracovat nasbírané šípky

Šípky lze zpracovat hned několika způsoby. Záleží tedy pouze na vás, který vám vyhovuje nejlépe. Nejčastěji se šípek suší. Buď můžete použít sušičku ovoce (při 40°C), nebo troubu (při 70°C). Ze sušeného šípku se připravuje čaj, nebo koncentrovanější nápoj z jemně rozemletého sušeného šípku, kterému se říká prášek pro diabetiky. Nápoj z šípku zmírňuje také bolestivou menstruaci a užívá se i při onemocnění močových cest.

Mohlo by vás zajímat:  Nic neosvěží lépe než meloun. Přesto by se mu někteří měli raději vyhnout

Dále si z šípku můžete udělat:

  • Šípkový sirup
  • Šípkové víno nebo likér
  • Šípková povidla
  • Šípkový olej

Šípková povidla a sirup velmi ocení především děti, které často odmítají šípkový čaj, protože je pro ně příliš kyselý a má trpkou příchuť.

Šípek je mocná zbraň proti respiračním onemocněním

Šípek má až 10× větší množství vitamínu C než citron. Obsahuje také vitamíny B 1, B 2, B 3, vitamíny A a K, hořčík, vápník, fosfor a další zdraví prospěšné látky. Konzumace šípku prokazatelně posiluje obranyschopnost organismu. Jeho zpracování není navíc žádná věda, takže hurá na něj!

Přidat na Seznam.cz