Vapnik

Nejlepší zdroj vápníku kupodivu není mléko, nýbrž to, co nasbíráme na poli či v lese

Vápník je velice důležitý minerál, který naše tělo potřebuje ke správnému fungování. Snad každý ví, že vápník je důležitý zejména pro zdraví kostí – a kosti jsou důležité pro správný pohyb. Pokud z nějakého důvodu nemůžete nebo nechcete používat živočišné zdroje vápníku, máte na výběr ještě z rostlinných variant. A to je dobrá zpráva pro vegany. Mák, sezam, mandle, borůvky: to vše jsou plody bohaté na vápník.

Mléčná laktóza

Laktóza, která je obsažena v mléce, je pro velké množství lidí nestravitelná – a způsobuje problémy v trávicím systému. K jejímu trávení je zapotřebí enzym laktázu, který většina dospělých savců neprodukuje. Člověk patří mezi savce, což znamená, že vápník je pro něj mimořádně důležitý.

Mohlo by vás zajímat:  Trocha správné stravy z našich zahrad a při příští kontrole cholesterolu bude spokojen lékař i pacient
Zdroj obrázku: Freepik

Lidé, kteří nesprávně tráví laktózu, mohou po konzumaci mléčných výrobků trpět plynatostí, průjmem či zácpou. Avšak také lidé, kteří laktózu tolerují, nemusí mléko přijímat naprosto bez problémů. Málokdo ví, že silně stimuluje slinivku břišní k produkci inzulínu. Pití mléka proto může způsobit hormonální nerovnováhu a přírůstek tuku!

Diabetici pozor!

Zpozornět by měli také diabetici, protože mléko rychle zvyšuje hladinu glukózy v krvi, což je pro ně velice nebezpečné. Pokud máte cukrovku, měli byste se mléku vyhnout zejména ráno.

Mohlo by vás zajímat:  Vánoční stromek v květináči může mít po svátcích velmi zajímavé využití
Zdroj obrázku: Freepik

Rostlinné zdroje vápníku

Když je tedy příjem vápníku z mléčných výrobků natolik rizikový, čím jej můžeme nahradit? Jeho nedostatek může způsobit vážné zdravotní problémy a současně také významně snížit kvalitu života. Vždyť je základním stavebním kamenem kostí. Vápník určuje správnou tvorbu kostry a udržení vhodné kostní hmoty. Nedostatek vápníku se může projevit jako osteoporóza.

Rostlinné zdroje vápníku

Mléko obsahuje ve 100 g pouze 120 mg vápníku. To z něj rozhodně nečiní nejbohatší zdroj vápníku. Tak například mák obsahuje ve 100 g až 1300 mg vápníku, neloupaný sezam pak 1160 mg vápníku, mandle 250 mg, amarant 248 mg a sója 230 mg vápníku.

Zdroj: https://www.nhs.uk/conditions/vitamins-and-minerals/calcium/
Přidat na Seznam.cz