Nedostatek vitamínů v zimě snadno doplní mražené zásoby. Ovoce, zelenina či ryby neztratí své živiny
Zaměřujete se na sezónní potraviny, v létě jíte zeleninu a ovoce z trhu nebo ze zahrádky, ale jak to dělat v zimě? Býváte častěji nemocní a máte chudší stravu? Zkuste dát šanci potravinám z mrazáku. Většina rostlinných a živočišných potravin se dá zmrazit, a to bez ztráty vitamínů, pokud je rovnou z obchodu dáte do mrazáku. Které se vám můžou hodit?
Špenát
Jde o univerzální zeleninu, kterou můžete přidávat do těstovin, použít jako náplň do palačinek nebo z ní uvařit polévku. Jde o zdroj minerálních látek, který můžete mít k dispozici i v zimě. Díky teplené úpravě nebude patrný ani rozdíl v konzistenci.
Jahody
Určitě se vyplatí zmrazit i jahody. Obzvlášť chutnat budou dětem, můžete je použít například do dezertů nebo je rozmrazit a zobat jen tak na chuť. Pokud nasbíráte čerstvé a dáte je ihned do mrazáku, zůstanou v nich stejné hodnoty vitamínů i minerálů. Mírně se liší jen obsah vitamínu C a kyseliny listové. Rozmrazit je můžete šetrně v lednici.
Brokolice
Řadí se mezi nejzdravější zeleninu. Obsahuje antioxidanty a velké množství vitamínů A, C, B1 a B2 a minerálů, jako je železo, vápník, fosfor, hořčík a draslík. Nejvhodnější způsob rozmražení je na páře. Mražená se vaří rychleji než čerstvá, stačí ji tedy povařit jen krátce. Nedoporučuje se po rozmražení vařit ve vodě.
Ryby
Zatímco čerstvé ryby se rychle kazí, mražené vám nějakou dobu vydrží. Chuť i vůni mají stejnou jako čerstvé. Pokud je zmrazíte co nejdříve po výlovu, neztratí živiny. V zimě jsou velmi důležité, dodají jód a omega-3 mastné kyseliny, které jsou prospěšné pro mozek a srdce.
Třešně
Třešně mají plno pozitivních účinků na naše zdraví. Jsou velmi chutné a navíc plné antioxidantů. Mají kladný vliv na imunitu, snižují cholesterol a zabraňují anémii. Rozmrazit je můžete pozvolna na dně lednice v potravinářské fólii.
Zdroj: https://backyardhomesteadhq.com/can-you-store-food-outside-in-the-winter/