Woman S Hand Holding Container With Frozen Strawberries

Ne vždy je zamrazení potravin správná volba. Hrozí ztráta chuti i vážná otrava

Zmrazení patří k jednomu z nejpopulárnějších a nejlepších způsobů skladování potravin. Zmrazené výrobky si zachovají svoji chuť a vůni a neztrácejí nutriční hodnotu. Takže můžeme plně využít všech výhod. Bohužel ne všechny výrobky jsou vhodné ke zmrazení, zmrazování určitých potravin může být dokonce nebezpečné.

Výhody zmrazování

Zmrazování má mnoho výhod, umožňuje nám moudře hospodařit s potravinami, zabraňuje plýtvání a usnadňuje úsporu potravin, které nestíháme sníst před končící zárukou. Zmrazení jídel nám mnohdy dokáže ušetřit i čas. Pokud se nám stane, že navaříme více, než jsme schopni sníst, jednoduše několik porcí jídla zamrazíme a vyjmeme v horších časech. Přesto je třeba vědět, že ne všechny výrobky mohou být zmrazeny.

Mohlo by vás zajímat:  Spaní se psem v jedné posteli přináší mnoho výhod i nevýhod. Každému vyhovuje něco jiného

Jedná se například o zmrazování sycených nápojů. V tomto případě hrozí nebezpečí výbuchu, a tím pádem i poškození mrazničky. Zmrazené šťávy zase přecházejí po rozmrazení procesem delaminace a nevypadají příliš chutně. Potraviny bohaté na vodu, jako je ovoce a zelenina, mohou ztratit svoji pevnost a změnit svoji konzistenci po rozmrazení. Je to z toho důvodu, že během mrazení se z vody vytvoří ledové krystaly, které vedou k popraskání buněčných membrán.

Zdroj obrázku: Freepik

Mléčné výrobky

Výrobky, jako jsou jogurty, tvarohy a majonéza, se mohou po rozmrazení snadno stát vodnatými a tvrdé sýry se stávají drolivějšími. Nebudete je určitě moci využít ke strouhání. Výrobky jako těstoviny, brambory nebo rýže po vaření a zamrazení již nejsou vhodné ke konzumaci. Stávají se měkkými, kašovitými a mění konzistenci. Proto byste neměli zmrazit žádná jídla s jejich obsahem.

Mohlo by vás zajímat:  Vánoční stromek v květináči vydrží více sezón a je nenáročný na péči

Přestože názory na otázku vajec jsou dost rozdílné a někteří věří, že mohou být zmrazené, stojí za to připomenout, že určitě hrozí rozbití skořápky. Rozhodnete-li se zmrazit vejce, nezapomeňte, že by měla být syrová. Vařená vejce se po rozmrazení stávají gumová. Je zakázáno mrazit výrobky, pokud již jednou byly zamrazené. Hrozí vážná otrava, protože proces mrazení nezabíjí mikroorganismy, jen je uvádí do stavu hibernace. Po rozmrazení se množí alarmující rychlostí a výrobek ztrácí své výživové a chuťové hodnoty.

Zdroj: https://www.epicurious.com/expert-advice/11-things-you-should-never-put-in-your-freezer-article
Přidat na Seznam.cz