Assorted Indian Recipes Food Various

Strávit některé jídlo trvá žaludku i 30 hodin! Lehčí stravu tělo rozhodně ocení

Trávicí proces začíná už v našich ústech, do kterých vložíme potravinu, kterou chceme sníst. Polykání potravy je dalším krokem. Proč se ale stává, že se po jídle cítíme bez energie a navíc je nám těžko? Je důležité si uvědomit, jaká jídla konzumujeme. Žaludek totiž některé suroviny tráví mnohem déle než ty ostatní. Proto dbejte na svůj jídelníček a své tělo zbytečně nezatěžujte.

Od příjmu potravy k jejímu vyloučení vede dlouhá cesta

Některé potraviny mohou způsobovat těžkosti v žaludku. Po tučných nebo smažených jídlech se budete cítit nejlépe na pohovce, kde budete odpočívat. Jídlo by vám mělo dodat energii, ale nesmí vám ji brát ve velkém. Proto byste měli dbát na to, abyste jedli správné a hlavně lehké potraviny, které se dostanou nejen snadno do žaludku, ale také se snadno vyloučí. Žaludek je musí lehce strávit, abyste si jídlo opravdu vychutnali.

Mohlo by vás zajímat:  Malý papírek u čajového sáčku má praktické využití, málokdo ho ale zná

Jakým produktům se vyhnout, abyste odlehčili žaludku? Denní strava musí být vyvážená. Znamená to dostatek bílkovin, tuků, sacharidů i vlákniny. Pokud jste zdravý člověk, občas si dáte rybu, maso nebo sladkou svačinku, rozhodně se nebudete trápit s žaludkem. Bohužel, právě pečená masa nebo sladkosti se v žaludku zdržují nejdéle, a to v rozmezí 20–30 hodin. Na co byste si při jejich konzumaci měli dávat pozor?

Zdroj obrázku: Freepik

Dávejte si pozor na konzervované ryby nebo smažené pokrmy

Největším strašákem nejen pro žaludek, ale pro celkové zdraví jsou smažené a tučné pokrmy. Smažený řízek, hranolky, hamburgery nebo další pokrmy z rychlého občerstvení rozhodně nejsou tou správnou variantou pro váš žaludek. Pokud navíc nejste na tento typ stravy zvyklí, velmi snadno se stane, že budete trpět. Vaše tělo tím dává najevo, že jste mu neudělali dobře.

Mohlo by vás zajímat:  Boj s plevelem nemusí být marný. Stačí znát ty správné triky

Smažené maso může v žaludku zůstat 6 až 8 hodin. Za to mohou zejména oleje a másla, na kterých se maso smaží. Pozor si dejte na uzené nebo konzervované ryby, zejména ty, které si koupíte v oleji. Sledě, tuňák nebo sardinky jsou sice dobrou variantou, když je krize, ale pokud máte možnost koupit si čerstvou rybu, rozhodně to udělejte.

Zdroj: https://pzizz.com/blog/articles/how-long-does-it-take-to-digest-food/
Přidat na Seznam.cz