Mixér je užitečný, ale hůř se čistí. S pár triky to půjde lehce
Mixér je praktické vybavení kuchyně. Urychlí a zjednoduší přípravu těst i koktejlů. Stejně jako jinému kuchyňskému vybavení musíme i mixéru poskytnout nějakou péči a udržovat ho v čistém stavu. Bohužel se stává, že mnoho lidí mixér řádně neumývá a zbytky jídla v něm či na něm zasychají. A pokud je to i váš případ, přečtěte si pár užitečných rad, které vám pomohou s čištěním špinavého a zašlého mixéru.
Mycí prostředek a voda
Do špinavého mixéru nalijte teplou vodu, bude stačit tak 50 stupňů, a nakapejte do ní několik kapek mycího neagresivního přípravku. Poté asi na tři minuty mixér zapněte. Díky tlaku vody a vlhku se veškeré nečistoty rozpustí a uvolní. Pokud tomu tak není, vodu vylijte a postup opakujte. Nakonec mixér opláchněte teplou vodou a vysušte.
Ledové kostky
Dalším méně vídaným, ale přesto efektivním způsobem je použít ledové kostky. Takový trik funguje dokonale, pokud máte mixér, ve kterém lze dělat i ledovou tříšť. Rozdrcené kostky ledu mechanickým způsobem odstraní veškeré naschlé nečistoty. Nakonec byste měli mixér umýt jemnou houbičkou a mycím prostředkem – opláchněte vodou a máte hotovo.
Mýdlo
Pokud vám došel jar, což se mnohdy v domácnosti stává, nakapejte či nastrouhejte mýdlo do mixéru. Napusťte teplou vodu a mixujte. Mýdlo zvolte bez zbytečných parfémů, neutrální a nejlépe dětské. Nastavte mixér na vysokou rychlost a mixujte.
Nezapomínejte na sílu jedlé sody
Jedlá soda je velmi oblíbeným produktem v každé kuchyni i jinde v domě. Nabízí široké využití jako dezinfekce, bělidlo nebo čistič různých povrchů. Můžete s ní umýt i mixér. Nalijte horkou vodu do nádoby mixéru a přidejte dvě polévkové lžíce jedlé sody. Nechte alespoň dvě až tři minuty mixovat. Jakmile uvidíte, že jsou veškeré nečistoty rozpuštěné, vylijte tekutinu a opláchněte v teplé vodě.
Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-clean-a-stand-mixer/