Jar With Honey Fresh Lavender Flowers White Tile Background

Med působí na zdraví jako zázrak. Mezi nejcennější patří levandulový, okouzlí úžasnou vůní i účinky

Jak poznáte levandulový med? Charakteristická je pro něj světlá barva a nádherná květinová vůně. Je považován za jeden z nejzdravějších medů, které můžeme konzumovat. Poskytne mnoho léčivých vlastností a navíc chutná úžasně! Typicky se používá hlavně na jihu Evropy, ale ochutnat ho můžete i u nás. Proč byste měli vyzkoušet levandulový med?

Typické znaky levandulového medu

Pěstování levandule úzkolisté je velmi jednoduché a většinou se pěstuje v zemích, jako je Itálie, Španělsko, Portugalsko, Chorvatsko nebo Maďarsko. Pěstovat ji ovšem můžete i u nás, takže se také můžete těšit na levandulový med. Tento produkt má světle žlutou barvu se zlatými odstíny. Poměrně rychle krystalizuje a při ochutnání ucítíte jemné aroma květů levandule.

Mohlo by vás zajímat:  Jarní alergie dává očím zabrat. Od příznaků uleví kapky i sluneční brýle
Zdroj obrázku: Freepik

Vlastnosti levandulového medu

Levandulový med obsahuje vysoký obsah sacharózy, která je dobrým zdrojem jednoduchých cukrů. To znamená, že s ním musí diabetici zacházet velmi opatrně. Levandulový med je zdrojem vitamínů skupiny B, organických kyselin a éterických olejů. Vždy med používejte se střídmostí, protože je velmi sladký. I přesto je zdravější než většina jiných druhů medu.

Tento produkt vám může pomoci s několika zdravotními problémy. Použít ho můžete při nachlazení, protože pomáhá bojovat proti infekcím. Stejně tak je vhodný na hypertenzi, kožní problémy nebo stres. Levandule má neuvěřitelně uklidňující účinky a doporučuje se lidem, kteří mají problémy se spánkem. Jestli se chcete po dlouhém dni uvolnit, udělejte si čaj s levandulovým medem.

Mohlo by vás zajímat:  Díky vyvážené stravě získá tělo všechny potřebné živiny a zůstane zdravé. Začněte ještě dnes

Jak používat levandulový med?

Myslete vždy na to, že med při kontaktu s vysokou teplotou ztrácí své vlastnosti. Z tohoto důvodu musíte při přípravě čaje chvíli počkat, než do něj přidáte med. Voda by neměla přesahovat 40 stupňů, jestli chcete zachovat všechny léčivé vlastnosti sladkého medu. Použít ho ale můžete také na chléb, vafle nebo palačinky. Stejně tak bude chutnat skvěle v ovesné kaši nebo dezertech.

Zdroj: https://www.honeygreen.com/lavender-honey-pharma-food-supplements/
Přidat na Seznam.cz