Man Wraps Peeled Raw Potatoes Foil Places Them Wire Rack Bake Them Oven

Matná a lesklá strana alobalu má rozdílné vlastnosti. Při opačném použití přestane fólie zcela plnit svůj účel

Aluminiová fólie, hliníková fólie nebo jednoduše alobal. Velmi známý materiál, který používáme běžně v domácnosti, ale i na zahradě. Ne každý ale ví, jak ho používat správně. Většinou ani nevíme, že se hliníková fólie liší svým vzhledem. Jedna strana je totiž matná, druhá je naopak lesklá. V tuto chvíli jde o výsledek výrobního procesu, který má ale i své jasně využitelné vlastnosti. Málokdo má o nich vůbec tušení.

Alobal jako pomocník každého zahrádkáře

Alobal je velmi dobrým pomocníkem každého zahrádkáře. Například jeho proužky pověšené na strom mohou odradit nežádoucí ptáky, kteří by se chystali na úrodu nejenom na stromech. Alobal nastříhaný v zemině zase může pomoci odradit různé škůdce. Také nelze zapomínat na klíčení semen, kdy je alobal velmi dobrým pomocníkem umístěným na dno klíčících nádob.

Mohlo by vás zajímat:  Historie a tradice spojené s Halloweenem a vyřezáváním lampionů

Nezapomínejme ale ani na to, že na zahradě velmi často grilujeme. I v tuto chvíli má alobal svou nezastupitelnou funkci. Už při samotné přípravě pokrmů, jelikož některé recepty přímo vyžadují zabalit surovinu do alobalu a grilovat ji v něm. Aluminiovou fólii ale využijete i po grilování. Když nějaké jídlo zbude, je ideální ho zabalit právě do hliníku.

Zdroj obrázku: Freepik

Vždy jenom správnou stranou

Jak tedy správně alobal využít, aby na zahradě splnil svůj účel? U odpuzování škůdců je to jedno, ale u semen hraje použití správné strany důležitou roli. Základem je udržet v klíčících nádobách teplo. A to se podaří jenom tak, že se matná strana položí na dno nádoby a lesklá bude směřovat směrem nahoru. Zajistí, že se teplo bude odrážet zpět do zeminy nebo jiného použitého materiálu.

Mohlo by vás zajímat:  Odborníci v zemědělství mají příležitost být aktivními spolutvůrci zásadních dokumentů ČR i EU

Podobné je to i v případě grilování. Pokud chystáte jídlo na ohni, které je zabalené v alobalu, vždy myslete na použití správné strany. V tomto případě by měla lesklá strana být uvnitř, tedy v kontaktu se surovinou. Skrz stranu matnou dojde k propouštění tepla dovnitř a lesklá strana zajistí, že se bude maximálně koncentrovat uvnitř, u samotného pokrmu.

Zdroj: https://culinarylore.com/food-science:aluminum-foil-shiny-side-up-or-down/
Přidat na Seznam.cz