Listy čerstvého špenátu z parapetu rovnou do talíře. Pěstování je velmi snadné a rychlé

Vypěstujte si svůj vlastní špenát, nedá to skoro žádnou práci. Ten, kdo miluje listy mladého špenátu, určitě nepohrdne několika radami ohledně jeho pěstování přímo v kuchyni. Nejen že si ozdobíme okno, ale z čerstvé zelené bylinky získáme i mnoho cenných látek. Špenát obsahuje vitamíny A, C, D, E, betakaroten, niacin a řadu minerálních látek, jako draslík, vápník, měď, sodík a hořčík, a také vysoké hodnoty kyseliny listové a spoustu vlákniny. Jeho výbornou vlastností je, že odvádí přebytečnou vodu a zbavuje tak tělo toxinů. Poradíme vám, jak si tuto zdravou pochoutku můžete vypěstovat v domácích podmínkách.

Zdroj obrázku: Freepik

Jaké podmínky špenátu připravit?

Špenát nepotřebuje ke svému životu příliš mnoho světla, vystačí si s rozptýleným denním světlem. Pěstovat ho můžete i v kombinaci s jinými bylinkami. Jako každá rostlina tak i špenát potřebuje pravidelnou zálivku a vhodnou zeminu. Špenát pěstujeme pro jeho listy, proto základní živinou, kterou špenát potřebuje, je samozřejmě dusík. Semínka nebo sazenice špenátu pěstujte v propustné, pH neutrální půdě, kterou před výsevem promícháte se zralým kompostem nebo s přírodním dusíkatým či komerčně vyráběným hnojivem. Přihnojujte i v průběhu růstu. Pokud zvolíte květináč, měl by jeho průměr být maximálně 18 cm.

Zdroj obrázku: Freepik

Kdy sklidíte první špenátové lístky?

Semínka špenátu vyklíčí i při nižších teplotách, minimálně ale potřebují 4 °C. Ideální teplota pro pěstování špenátu je mezi 10–27 °C. První listy ochutnáte zhruba po 1–1,5 měsíci, záleží na tom, jakou odrůdu špenátu si zakoupíte. Nesklízejte malé listy, počkejte si, až bude na rostlině alespoň 5 zdravých listů dlouhých přibližně 8 cm. Trhejte vnější listy, vnitřní dorostou do požadované velikosti záhy. Dejte ovšem pozor na to, aby rostliny nevyhnaly do květu. Listy pak už nemají dostatek živin, zhořknou a nejsou moc poživatelné.

Zdroj: https://imaginacres.com/grow-spinach-indoors/
Přidat na Seznam.cz