Lilek lze připravit na mnoho chutných způsobů, dejte mu šanci i vy
Lilek můžete často najít v asijských nebo středomořských restauracích. Existují velké středomořské lilky, v Indii je zase oblíbená menší verze. Sehnat lze také různé barevné varianty této zeleniny – zelenou, oranžovou nebo mramorovanou.
Lilek je z 90 % tvořený vodou a obsahuje pouze dvě procenta cukru
Lilek je plný draslíku, fosforu nebo železa. Obsahuje kromě toho spoustu vitaminu A, C a skupiny B. Je bohatý na vlákninu, která většině lidí v těle chybí. Je prokázáno, že obsah vlákniny je o 50 % vyšší než v jablku. Bohužel je lilek těžko stravitelný, takže ho nekonzumujte mnoho.
Můžete ho kombinovat s další zeleninou nebo ovocem, například sušenými rajčaty, cuketami nebo paprikou. Lilek lze osmažit nebo podusit s česnekem a cibulí. Na gril je to ideální potravina, v jiných zemích si z ní připravují například ratatouille nebo řecký kastrol. Lilek se snadno plní, udělat si z něj můžete také pastu nebo dip.
Vybírejte si správné lilky, nepoškozené a zralé
Jestli si nejste jistí, jestli máte správný kousek lilku, můžete vyzkoušet trik, díky kterému poznáte, že je kousek čerstvý a zralý. Stačí na lilek zatlačit palce – jestli prst nechá na potravině stopu, vybrali jste správný kousek. Lilek by měl být bez viditelného poškození, oděrek a škrábanců.
A jak si připravit pokrm z lilku? Vyzkoušejte například dip. Lilek umyjte, osušte a nechte čtvrt hodiny na grilu. Až uvidíte, že zčernal, dejte ho na dalších 15 minut do trouby. Horkou dužinu vydlabejte, smíchejte s česnekem, sezamovou pastou, citronovou šťávou a solí. Nakonec jen přelijte olejem a podávejte s pečivem. Na internetu ale najdete spoustu dalších receptů, které jsou vhodné nejen na letní grilování, ale lilek díky nim můžete použít po celý rok. Dokonce si ho můžete také naložit a vychutnat si ho v zimních měsících.
Zdroj: https://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/eggplant