Pampeliskove Vino

Léčivou sílu bylin znají lidé odpradávna. Využijte i vy jejich zázračné účinky

Domácí sirup, víno nebo odvar z květin či léčivých bylin si můžete snadno připravit doma v té nejlepší kvalitě. Nejlepší je udělat si bylinné sirupy v čase, kdy se konkrétní bylinky sklízejí. Heřmánek, řebříček nebo pampeliška jsou ideální pro sirupy nebo šťávy. Ještě před kvetením se trhají mladé listy jitrocele nebo kopřivy.

Sbírat byste měli zdravé části rostlin

Na sběr se vydejte ve slunečný den, kdy bude zároveň sucho. Jestli chcete sušit květy nebo i listy, dělejte to při 30 stupních. U jitrocele můžete listy konzumovat dokonce v syrovém stavu, přidávat je do salátů, koktejlů nebo je vysušit. Nálev z jeho listů je neocenitelný při zažívacích problémech nebo zácpě. Sirup, který uděláte ze šťávy z mletých listů a medu, uklidňuje kašel a také posiluje dýchací systém.

Mohlo by vás zajímat:  Medvědí česnek se vyplatí pěstovat na zahradě. Jinak za jeho léčivé účinky můžete draze zaplatit
Zdroj obrázku: Freepik

Pampeliška má léčivé vlastnosti. U této rostliny můžete sbírat květy, listy i kořeny. Listy je možné jíst syrové, pomáhají vyplavit toxiny z těla. Připravit si můžete také pampeliškové víno, na které budete potřebovat 250 g květů, 1 kg cukru, 2 litry převařené vody a 50 g vinných kvasnic. Nádobu odložte na tmavé místo na měsíc nebo 5 týdnů. Víno přeceďte, když květy klesnou ke dnu, a nalijte víno do láhví. Sklenička dvakrát denně před jídlem vás ochrání před zažívacími problémy.

Mohlo by vás zajímat:  Vůni bylinek si můžete užívat po celý rok. Správné usušení uchová jejich aroma

Budete potřebovat také řebříček nebo vlaštovičník

Řebříček má antibakteriální a protizánětlivé vlastnosti, které uklidňují nafouknuté břicho a jiné zažívací potíže. Můžete trhat celé rostliny, doma je nakrájet a usušit na suchém a tmavém místě. Ze sušené rostliny můžete udělat infuzi, která zpevňuje pokožku.

Zdroj obrázku: Freepik

Vlaštovičník je vhodný na bradavice nebo podobné kožní problémy. Stačí mít hrst stonků, nadrtit je, zalít sklenicí vinného octa a nechat 4 týdny na tmavém místě. Rebarbora je další rostlina, která dokáže s lidským tělem zázraky. Stimuluje chuť k jídlu, můžete si z ní udělat kompot nebo džem. Mnoho lidí z ní také peče koláče, které jsou velmi chutné.

Zdroj: https://rootsy.org/herbal-infusions-homemade-simple-syrups-with-herbs/
Přidat na Seznam.cz