Fresh Chopped Green Onions Wooden Bowl Cutting Board Table Vitamin Herbal Diet

Pažitka potřebuje větší pozornost během prvního roku. Sklízet ji můžeme až do září

Tato bylinka je neocenitelným doplňkem k sendvičům, salátům nebo jiným jídlům. Dokáže změnit chuť nevýrazných jídel a navíc dodává tělu řadu vitamínů. Vypěstujte si ji ve své zahradě a mějte k ní neomezený přístup.

Příprava na výsadbu

Na jaře, nejlépe s příchodem března, pak v létě (v červenci nebo srpnu) připravujeme sazenice. Za tímto účelem dáme semena do nádob naplněných vlhkou půdou a poté je chráníme sklem nebo fólií. Při 12 °C se první klíčky objeví do 7–10 dnů. I v březnu můžeme zasít semenna pažitky přímo do země. Nejlepší je udržovat rozmezí řádků každých 30 cm. Je mimořádně důležité vysadit novou pažitku každé 2–3 roky.

Mohlo by vás zajímat:  Plicník je nejen krásná rostlina, má úžasné léčivé schopnosti, kterých lze využít po celý rok

Je také ten pravý čas pro další množení rostlin. Vše, co musíme udělat, je rozdělit drn na menší části na jaře nebo koncem léta a poté je zasadit na nové místo. Účinnost při pěstování pažitky závisí na správně vybrané poloze a zemi. Rostlina roste zdravě na slunných i stinných místech. Stojí za to pěstovat ji v úrodných a dobře odvodněných půdách, které mají mírně kyselé pH.

Zdroj obrázku: Freepik

Věnujte jí pozornost

V prvním roce po výsevu pažitky věnujte pozornost pravidelnému uvolňování půdy, mulčování a zavlažování. Je to mimořádně důležité, neboť během růstu pažitka začíná tvořit hustý porost. Rostlina má ráda vlhkost, ale toleruje i příliš časté zalévání. Na druhé straně sucho způsobuje, že listy jsou drsné a tvrdé. První sklizeň začneme teprve tehdy, když listy dosáhnou výšky asi 25–40 cm. Zahradníci doporučují speciální organická hnojiva včetně bio humusu.

Mohlo by vás zajímat:  Do stinné zahrady se hodí několik oblíbených druhů zeleniny a bylinek

Taková výživa může být také úspěšně nahrazena vícesložkovým minerálním hnojivem. Pažitku sklízíme až čtyřikrát do sezóny a poslední v září. I když pažitka je rostlinou odolnou vůči mrazu, v zimě začíná vysychat. Pokud si chcete vychutnat její chuť po celý rok, přemístěte rostlinu v květináči z balkonu nebo terasy do bytu. V září vykopáváme dvouleté rostliny rostoucí na zahradě a poté je držíme v chladné místnosti.

Zdroj: https://www.rhs.org.uk/herbs/chives/grow-your-own
Přidat na Seznam.cz