Fresh Dug Out Root Horseradish With Leaves Pile

Křen si rozhodně zaslouží víc pozornosti. Nevyužít jeho potenciálu by byla velká chyba

Křen by neměl hrát pouze vedlejší role na našem talíři. Většinou se používá jen jako doplněk k velikonočním jídlům, k masu a jiným hlavním pokrmům. V této podobě však naplno nevyužijeme jeho potenciál. Má řadu zdravotních výhod, je antibakteriální a antivirový. Proto bychom ho měli do našeho jídelníčku zařadit častěji.

Věda potvrdila pravdu lidových moudrostí

Léčivé vlastnosti křenu byly již dávno využívány našimi předky. Lidová medicína jej doporučovala k léčbě řady onemocnění. Používala se celá rostlina, nejen kořen, ale i listy. Pozdější vědecké výzkumy potvrdily to, co lidová moudrost věděla už dávno. Zdravotní vlastnosti křenu jsou způsobeny bohatostí antioxidantů, vitamínů, minerálů a enzymů, které křen obsahuje. Jsou to tyto látky, které dávají rostlině protizánětlivé, antibakteriální a antivirové vlastnosti.

Mohlo by vás zajímat:  Rajčata si snadno vypěstujeme sami. Na výběr máme z mnoha oblíbených druhů

Křen může předcházet a léčit mnoho infekcí a zánětů. Ne všichni však křen mají v oblibě. Děti tuto surovinu nesnědí skoro vůbec. Nemůžeme se jim divit, protože svou ostrostí připomíná wasabi, které má daleko od jemné chuti. Křen se však používá také jako koření a pro lékařské účely. Jeho síla dokáže mnohdy i velké chlapy dohnat k slzám. Znáte-li jeho nutriční hodnoty, víte, že jeho konzumování s mírou vám může přinést mnoho výhod.

Zdroj obrázku: Freepik

Nutriční hodnoty křenu

Křen je důležitým zdrojem vitamínu C a kyseliny listové. Najdeme v něm také draslík, vápník, hořčík, zinek a selen. Součástí této zeleniny s extrémně silným léčebným potenciálem jsou glukosinoláty. Jsou to rostlinné sloučeniny, které chrání před infekcemi, onemocněními mozku, snižují zánět a riziko civilizačních onemocnění, jako je cukrovka, ateroskleróza a rakovina.

Mohlo by vás zajímat:  Jak na pěstování levandule?

Jelikož křen obsahuje velké množství antioxidantů, chrání naše buňky před oxidačním stresem a omezuje důsledky zánětu v těle. Podle vědeckých údajů může křen snížit poškození genetického materiálu způsobené oxidačním stresem nebo nerovnováhou těla. Křen je velmi účinný i proti mikroorganismům, které jsou nebezpečné pro zdraví.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/horseradish
Přidat na Seznam.cz