Daisy 755517 1920

Krásná kvítka z louky přímo až na náš stůl. Jedlé květy dodají pokrmům nádhernou dekoraci

V dnešní době je velmi oblíbená kuchyně s přírodním zdobením. Často můžete v cukrárnách potkat dorty s okvětními lístky růží nebo se sedmikráskami. Zkuste experimentovat i ve vaší kuchyni a dodejte receptům zvláštní kouzlo krásné květinové výzdoby.

Talíř zdobený fialkami, okvětní lístky růží na pokrmu nebo sedmikráska jako krásný doplněk zajímavého receptu. Tyto okrasné pochoutky se stávají běžnou součástí moderních cukráren nebo vyhlášených restaurací. Zaujmou vás především svou opojnou vůní, zajímavým doplňkem chutí i skvělou vizáží.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Jsou květiny jedlé?

Vyzkoušejte svůj oblíbený recept ozdobit květem macešky, cukety nebo měsíčku či sedmikrásky. Tyto ozdobné ingredience dodají vašemu pokrmu nejen krásný vzhled, ale také mnoho vitamínů a minerálů. Pokud chcete na vašem talíři objevit více zdraví prospěšných látek, musíte si vybrat květiny z ekologických zahrad a zemědělství. Zkrátka takové, které nerostou u silnice nebo nejsou součástí postřikem chráněné zahrady.

Mohlo by vás zajímat:  Podzimní péče připraví květinové záhony na příští sezónu

Nejlepší volbou je sbírat květy za teplých a suchých dní hned ráno, kdy opadne rosa. Po sběru květy položte na bílý papír a nechte je asi hodinu lehce zavadnout. Květy se zbaví veškerého hmyzu, který ve květech může žít.

Zdroj obrázku: Freepik

Jak květy připravit pro pokrm?

Než se rozhodnete ozdobit váš recept květy, je nutné každý kousek důkladně a šetrně opláchnout, odstranit pestík i tyčinky s pylem. Květy macešky, cukety, fialky nebo řeřichy jsou jedlé. Nezapomeňte na to, že květy z květinářství nebo ze zahradních center nejsou k jídlu vhodné.

Mohlo by vás zajímat:  Při správné péči pokvetou hortenzie po dlouhé měsíce. O tyto krásky se postará i začátečník

Nejoblíbenější je sedmikráska

Vůbec nejoblíbenější forma květnaté ozdoby pokrmů je sedmikráska. Chudobka totiž roste na téměř každé zahradě, a tak o ní není nouze hlavně v jarních měsících. Sedmikráska obsahuje navíc těkavé oleje, které patří do organických kyselin. Podporuje tak funkci jater i ledvin, zlepšuje trávení a celkově posiluje imunitu.

Zdroj: https://www.southernliving.com/food/entertaining/edible-flowers
Přidat na Seznam.cz