Konzumace masa projde brzy velkou proměnou. Budoucnost je otevřená udržitelnému pěstování

Budoucnost masa je velmi nejistá. Podle některých zdrojů bude v roce 2040 většina masa, kterou lidé zkonzumují, pocházet z vlastní produkce nebo bude nahrazena rostlinnými produkty. Ty budou jako maso jen vypadat a chutnat.

Do roku 2040 se změní produkce masa

Svou roli v tom, že maso nebude živočišného původu, bude hrát starostlivost lidí o životní prostředí a také o podmínky, ve kterých zvířata žijí. Lidé totiž chovají miliardy kusů zvířat a náklady na chov jsou velmi vysoké, jedná se o bilion dolarů ročně. Vědci se nyní zaměřují na dopady chovů na životní prostředí.

Zdroj obrázku: Freepik

Některé společnosti používají rostlinné ingredience, díky kterým dělají alternativy k hamburgerům. Do veganských produktů jsou firmy ochotné investovat miliardy dolarů. Budoucnost je podle mnohých v pěstování masových buněk, které zajistí produkci opravdového masa. Pěstované maso by mělo být masem budoucnosti, bude chutnat jako koupené z chovu.

Veganský nebo vegetariánský životní styl bude čím dál oblíbenější

Už dnes můžeme vidět, že lidé omezují spotřebu masa. Uvědomují si dopady na životní prostředí, raději si vypěstují zeleninu nebo se živí jinými produkty, které nejsou živočišného původu. Je dobré, že lidem záleží na podmínkách, ve kterých zvířata žijí. Díky tomu, že se maso bude pěstovat, si ho budeme moci pořád dopřát, zároveň ale nebudeme muset řešit dopady na přírodu.

Zdroj obrázku: Pixabay

Studie předpokládají, že v roce 2040 bude 35 % masa pěstováno a 25 % nahradí jiné alternativy. Spousta světových surovin slouží jako krmení pro hospodářská zvířata, ale nakonec jen 15 % kalorií z rostlin obyvatelé přijmou právě v masové formě. Tím, že vynecháme ve stravě maso, tělo nepřipravíme o důležité živiny – jen je doplníme v jiné formě stravy. Poté už záleží jen na vás, jakou cestou se vydáte. Vyzkoušejte různé druhy stravování, abyste zjistili, co vašemu tělu vyhovuje nejvíce.

Zdroj: https://upfront.scholastic.com/issues/2020-21/041921/the-future-of-meat.html
Přidat na Seznam.cz