World Diabetes Day Docter Checking Patient Pulse S

Kolísání hladiny glukózy je při cukrovce vždycky problém. Správný jídelníček předejde vážným komplikacím

Život s cukrovkou není jednoduchý. Když je léto v plném proudu, stánky jsou plné lákavých pokrmů a šťavnatého ovoce. Po jakém z nich mohou diabetici sáhnout a jakého by se naopak měli vzdát? Při cukrovce je nejdůležitější kontrolovat nevyvážený metabolismus sacharidů a nejlepším způsobem, jak toho dosáhnout, je jíst hodnotné komplexní sacharidy pravidelně 5–6× denně.

Rychlé zvýšení glukózy v krvi je nebezpečné

Pravidelný výživový režim je klíčem k prevenci rychlého zvýšení hladiny glukózy v krvi, které je pro diabetika nebezpečné. Vznikají po konzumaci velkých porcí a také po konzumaci jednoduchých cukrů. Náhlý nárůst cukru v krvi způsobí, že slinivka břišní, která u diabetika nefunguje dokonale, rychle vyprodukuje velkou dávku inzulínu. Zhoršuje již tak narušený metabolismus sacharidů. Lidé s cukrovkou by proto měli konzumovat malé a časté porce založené na komplexních sacharidech.

Mohlo by vás zajímat:  Květináče tisíckrát jinak aneb oživte si svou zahradu i interiéry

Komplexní sacharidy jsou makroživiny, kterými se živí především mozek, zatímco bílkoviny a tuky putují jinam. Když má mozek nedostatek živin, objevují se nezkrotné návaly hladu, hovorově označované jako „vlčí hlad“. Pokud se nestaráme o rozumný přísun komplexních sacharidů, mozek začne vyžadovat jejich instantní verzi, tedy jednoduché cukry.

Zdroj obrázku: Pixabay.

Doporučené potraviny pro diabetiky

Mezi doporučené potraviny patří neslazené přírodní ovesné vločky, které obsahují nejvíce vlákniny, kvalitní celozrnné pečivo, krupice s hrubšími zrny, přírodní hnědá rýže (obsahuje více vlákniny než bílá rýže) a celozrnné těstoviny. Jakmile vyživíme mozek, můžeme se soustředit na méně důležité makroživiny.

Mohlo by vás zajímat:  Nedostatek vitaminu D ze slunce lze v zimě snadno doplnit přirozeně v potravě

Ačkoliv bílkoviny a tuky nezásobují mozek, neznamená to, že nejsou potřebné. Udržování zdravé tělesné hmotnosti je pro diabetiky zásadní, proto by měli často sahat po libovém mase, mléčných výrobcích, vejcích a luštěninách. Doporučenými tuky jsou kvalitní za studena listované oleje, ořechy a semínka.

Zdroj: https://www.webmd.com/diabetes/diabetic-food-list-best-worst-foods
Přidat na Seznam.cz