Alfalfa Sprouts 1522076 1280

Klíčky vojtěšky lze pěstovat po celý rok na parapetu. Jídelníček obohatí jedinečným složením

Znáte klíčky vojtěšky? Klíčení je u nás již poměrně populární, ale tento druh rostlinky stále mnoho lidí nezná. Je to přitom velká škoda, protože tuto rostlinu využívali již naši předkové a v lidovém léčitelství se také hojně vyskytuje. Může vám pomoci zlepšit zdraví a navíc skvěle chutná. Podívejme se, co klíčky vojtěšky obsahují, proč a jak je konzumovat.

Co klíčky obsahují a proč se vyplatí je zařadit do jídelníčku?

Klíčky vojtěšky toho obsahují opravdu hodně. Těšit se můžete na vitamíny A, B a K, ale také minerály jako draslík, železo, vápník nebo fosfor. Kromě toho obsahují také velké množství omega-3 a omega-6 kyselin. Rozhodně by na vašem stole proto neměly chybět, protože díky své nutriční hodnotě zvyšují vitalitu celého těla.

Mohlo by vás zajímat:  3 důvody, proč zařadit fazole do jídelníčku ještě dnes: smlsnou si na nich nejen vegetariáni

Kromě toho také podporují práci trávicího systému, snižují inzulínovou rezistenci a působí jako silný antioxidant. Vojtěška pomáhá s poruchami trávení, zbavíte se díky ní plynatosti a budete mít větší chuť k jídlu. V jídelníčku by neměla chybět diabetikům a každému, kdo chce chránit své tělo před volnými radikály. Navíc posiluje imunitní systém a utěsňuje stěny cév. Klíčky si přitom můžete snadno vypěstovat doma během celého roku a pravidelně je konzumovat. Jak?

Zdroj obrázku: Pixabay

S čím je jíst?

Máte-li zkušenosti s klíčením, je to skvělé. Pokud ne, podívejte se na klíčící misky a návod na to, jak to udělat. Není to nic nákladného ani složitého a získáte možnost celoročního pěstování bylinek. Jak ale můžete klíčky vojtěšky konzumovat? Je to velmi jednoduché. Přidat je můžete do smoothie, salátů nebo džusů.

Mohlo by vás zajímat:  Také o balkonovou zahrádku se musíme starat. Při správné péči se odvděčí krásnými květy

Mají velmi jemnou chuť a jíst byste je měli syrové, protože tak si udrží nejvíce vitamínů. Přidat je můžete také do pomazánek nebo na chleba místo nasekané pažitky. Uvidíte, že pokrm bude chutnat mnohem lépe a ještě svému tělu nabídnete cenné živiny, které potřebuje ke správnému fungování.

Zdroj: https://www.wikihow.com/Eat-Alfalfa-Sprouts
Přidat na Seznam.cz