Kaki je nejlepší podzimní vitamínová bomba, která tuzemské ovoce strčí do kapsy
Ovoce kaki je přímo vitaminovou bombou, kterou byste si během sychravých podzimních či mrazivých zimních dnů rozhodně neměli odpouštět. Toto exotické ovoce pochází z Japonska, ale dnes už je obvyklé i ve středoevropských obchodech. A během sezony, která právě začala, není kaki ani příliš drahé, jeho cena snese srovnání i s tuzemskými jablky nebo hruškami.
Vitamíny, vláknina i řada vzácných minerálů
Z výživového hlediska obecně platí, že čerstvé ovoce a zelenina patří k základním stavebním kamenům našeho jídelníčku. Pokud jde o obsah zdraví prospěšných látek, rozhodně však neplatí, že jsou si všechny druhy ovoce rovny. Kaki patří v tomto ohledu k naprostým šampionům, stačí se podívat na průběrný obsah vybraných vitamínů na 100 g tohoto ovoce:
- Vitamin A: 1627 IU (mezinárodních jednotek)
- Vitamin C: 7,5 mg
- Vitamin E: 0,73 mg
- Vitamin K: 2,6 µg
Kromě vitamínů obsahuje kaki také velké množství nerozpustné vlákniny, která je důležitá pro správnou funkci střev, a která kromě toho zahání hlad a chuť na sladké. Kromě toho kaki obsahuje řadu důležitých minerálů, jako jsou vápník, hořčík, zinek, železo nebo fosfor. Tyto prvky jsou navíc z kaki velmi dobře stravitelné. A to zdaleka není všechno, kaki snižuje hladinu cholesterolu a mírní podráždění zrakového nervu či poškození čočky lidského oka.
Chrání před rakovinou
Nejnovější vědecké výzkumy také dokazují, že extrakt z kaki může buňky lidského těla chránit před rakovinou. Některé látky z kaki totiž silně inhibují růst leukemických buněk, což vyvolá jejich apoptózu, tedy proces lidského těla, který cíleně eliminuje nepotřebné nebo poškozené buňky. To jednoduše řečeno znamená, že buňky zhoubného nádoru samy od sebe odumřou. Podrobnější studie jsou teprve naplánované, ale zdá se, že kaki by mohlo podporovat tradiční japonskou dlouhověkost.