Bunch Fresh Yellow Pears Metal Bucket Marble Surface

Hrušky jsou vhodné při redukční dietě i při cukrovce

Hrušky jednoznačně patří mezi jedny z nejoblíbenějších druhů ovoce v naší zemi. Různé odrůdy  umožňují vychutnat si jejich oblíbenou chuť. Výhodou tohoto ovoce je také jeho vysoká výživová hodnota. V dnešním článku vám o těchto chutných plodech povíme více.

Zdravotní účinek

Je obtížné spočítat všechny aspekty, které může ovlivnit pravidelná konzumace hrušek. Hrušky ovlivňují vitamíny a jiné živiny oběhového systému a předcházejí rozvoji hypertenze. Také snižují riziko infarktu, příznivě ovlivňují srdeční frekvence. Toto ovoce také snižuje riziko cukrovky a mozkové příhody typu 2. Bór přítomný v hruškách je zapotřebí ke správné funkci mozku – zlepšuje koncentraci a reguluje procesy dodávky krve zodpovědné za jasnou mysl.

Mohlo by vás zajímat:  Tahle surovina nepatří jenom do těsta, ale prospívá i tak náročným rostlinám, jako jsou orchideje. Jen se to nesmí přehnat

Bór je také zapotřebí k distribuci vápníku, jeho nedostatek může vést ke zvýšené křehkosti kostí. Hruška může díky vysokému obsahu snadno zkvasitelných uhlohydrátů pomoci s nepříjemnou zácpou. Hodně vlákniny má také pozitivní vliv na metabolismus a může podporovat proces hubnutí. Také se používá extrakt z hruškové dužiny v kosmetických maskách jako lék na mastnou pokožku.

Zdroj obrázku: Freepik

Kalorie a glykemický index

Při průměrné váze 140 g má jedna hruška 79,8 kcal. Toto je průměrný výsledek, v závislosti na odrůdě hodnota kolísá mezi 75 a 85 kcal. Je to asi stejné jako v jednom velkém jablku, ačkoli ve stovce gramů obou plodů má jablko o 5 kalorií méně. Hruška je zato mnohem méně kalorická než třeba banány, a to téměř o 40 procent.

Mohlo by vás zajímat:  Káva na lačno podle odborníků nevadí, záleží na každém člověku

Glykemický index hrušky je 38 GI. To řadí hrušky mezi potraviny s nízkým glykemickým indexem. Totéž platí pro možná ještě důležitější glykemickou zátěž, která je 8,1. Na druhé straně stupnice jsou druhy ovoce jako meruňky a melouny. Nejvyšší glykemický index, co se ovoce týče, mají sušené datle s hodnotou 103 GI.

Zdroj: https://www.medicalnewstoday.com/articles/285430, https://www.webmd.com/diabetes/pears-diabetes-benefits-risks-nutrition, https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-pears, https://nutrifox.com/nutrition/pears-raw-red-anjou, https://glycemicindex.com/2023/05/pears/
Přidat na Seznam.cz