Jedinečné avokádo: toto ovoce si můžeme dopřát po celý rok, naše tělo nám poděkuje
Výtečně chutná a krásně voní, konzumuje se syrové, ale také pečené. Avokádo je poklad a jeden z nejzdravějších druhů ovoce, který lze koupit v obchodě během celého roku. Avokádo má dokonce své fankluby a ve světě existuje mnoho avokádových barů a restaurací, kde si mohou milovníci toto ovoce užít do sytosti. Proč byste si měli dát avokádo ke svačině a jaké účinky na zdraví má?
Zralé avokádo připomíná konzistencí máslo
Jak si užít dokonalou chuť tohoto exotického ovoce? Především jeho správným výběrem, kvalitní avokádo musí být dostatečně zralé. Po zakoupení se skladuje v chladničce a musí se spotřebovat během 5 dnů. Toto exotické ovoce má oválný tvar a silnou hladkou slupku s lesklou zelenou barvou, dužina je krémová, světle zelená až nažloutlá. Na omak se musí jemně prohýbat a při rozkrojení připomínat konzistencí máslo. Při krájení však může začít hned tmavnout, proto je nutné jej pokapat limetkovou nebo citronovou šťávou.
Na cholesterol i na nervy
Avokádo obsahuje velké množství vitamínů, především C, řady B (B1, B5, B6, B9), E a K, také minerálů, jako jsou draslík, hořčík, železo, zinek, fosfor a mangan. Je ceněné jako bohatý zdroj zdravých tuků, napomáhá vstřebávání přijatých živin a antioxidantů, které jsou rozpustné v tucích a vstřebávají se ze střev do krve. Pravidelnou konzumací avokáda se snižuje hladina cholesterolu, reguluje funkce srdce, posiluje nervová soustava a zabraňuje neoplastickým změnám. Dokonce má omlazující účinky a používá se při dietách i přes vysoký obsah kalorií. Zdravé tuky napomáhají fungování metabolismu, doporučuje se těhotným.
Jak konzumovat avokádo
Toto ovoce má spíše nevýraznou chuť, konzumuje se syrové v salátech v kombinaci s vejci, mořskými plody, citrusy, uzenými rybami a zeleninou, jako jsou rajčata nebo červená cibule. Přidává se do koktejlů, pomazánek, dresinků nebo zdravých receptů. Známé je guacamole s citronovou šťávou, jemně nakrájenou cibulkou, paprikou, koriandrem, solí, pepřem a olivovým olejem. Používá se k pečenému nebo grilovanému masu jako dip i jako omáčka k těstovinám.
Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/12-proven-benefits-of-avocado