Hadí mord španělský uchrání před hadím jedem. Ale především se jedná o vynikající neznámou zeleninu
Vzhledově připomíná křen, jedná se však o zcela jinou zeleninu, která chutná lehce nasládle s mírně trpkými tóny. Příjemná chuť této kořenové zeleniny se dobře snoubí s masem při pečení i při dušení různých zeleninových nebo masových pokrmů. Vyskytuje se v jihoevropské, především italské a španělské, ale také švédské nebo americké kuchyni. Kromě použití v kuchyni má přínos také v lidovém léčitelství. Nejznámějším účinkem je použití při uštknutí zmijí, odtud název hadí mord.
Hadí mord španělský
Černý kořen (Scorzonera hispanica) neboli hadí mord španělský je zelenina známá od 16. století. Do Čech doputoval o dvě století později, ale zabydlel se i v malých zahrádkách, protože je vydatnou a velmi chutnou zeleninou. Také trvanlivou, protože se uskladňoval obdobně jako mrkev a používal se po celou zimu. Pěstuje se snadno ze semen nebo předpěstovaných sazenic a jedná se o dvouletou rostlinu. Před použitím je nutné černou slupku oškrábat pomocí škrabky obdobně jako petržel a je vhodné používat rukavice, protože pouští barvu.
Černý kořen v kuchyni
Dnes se už černý kořen nevkládá do úst jedovatého hada, aby pošel, ale používá se v kuchyni pro své výtečné chuťové vlastnosti. Má nasládlou, lehce trpkou chuť, která připomíná chřest s ořechovou příchutí. Syrový se používá do salátů, je však nutné jej po nastrouhání pokapat citronovou šťávou nebo octem, aby nezhnědl. Usnadňuje trávení a pomáhá při redukčních dietách, proto by jej měli zařadit do jídelníčku lidé toužící po zhubnutí. Používá se jako jiná kořenová zelenina do vývaru nebo při dušení masa. Výtečně chutná osmažený v trojobalu nebo pečený se solí a podávaný s bešamelovou omáčkou.
Na dnu i snížení cholesterolu
Černý kořen obsahuje velké množství vitamínů (především C, E, B1, B2 a A) a minerálů, jako jsou vápník, draslík, hořčík, železo nebo fosfor. Je ceněný při doplňkové léčbě dny nebo revmatických obtíží. Účinně snižuje cholesterol a harmonizuje hladinu krevního cukru v těle. Působí jako přírodní sedativum. Zklidňuje také trávení, přitom obsahuje pouhých 14 kalorií na 100 gramů, hodí se proto při redukčních dietách.
Zdroj: https://www.healwithfood.org/health-benefits/black-salsify.php