Grilování si užíváme do doby, než se dostaví zažívací potíže. Zkuste to tentokrát zdravěji
Počasí konečně vypadá, že už bude opravdu letní, a tak přišla velmi oblíbená sezóna grilování. To ovšem velmi často znamená nezdravě upravené potraviny, které velmi zatěžují zažívání, a také přejídání. Velká spousta lidí grilování sice miluje, ale neumí grilovat tak, aby je po vydatném obědě netrápily zažívací problémy v podobě bolesti žaludku, pocitu plnosti, přejedení, nebo dokonce bolesti střev. Pokud byste rádi začali grilovat zdravěji, bez zatěžování těla, vyzkoušejte naše způsoby.
Libové maso a zelenina
Mezi nejoblíbenější lahůdky na gril patří bůček, tučné špízy, buřty a klobásy. Zkuste všechny tyto potraviny vynechat a raději si naložte libové maso. Nejlepší maso, které můžete grilovat, je krůtí bez kůže a ryby, které jsou pro lidské tělo velmi zdravé. Z krůtího masa si můžete také nachystat perfektní špízy, které je velmi chutné zkombinovat s grilovanou zeleninou, jako paprikou, cuketou, lilkem a další zeleninou bez vysokého obsahu šťávy. Vhodné jsou do špízu také houby či kroužky cibule. Jinou možností je maso zeleninou zajídat, zelenina totiž zvládne neutralizovat mastnotu, která může způsobit nepříjemné zažívací potíže.
Vhodná marináda na maso i zeleninu
Ani na maso, ani na zeleninu byste si neměli kupovat marinádu v obchodě. Ta je napuštěná mnoha nezdravými látkami, a proto je mnohem lepší si nachystat zdravou marinádu, kterou si dochutíte podle sebe. Na přípravu této marinády si nachystejte olej, nejlépe kvalitní olivový, česnek, trochu vinného octa a nezapomeňte přidat bylinky. Ty mohou být samozřejmě čerstvé i sušené. Mezi nejvhodnější pro grilování se řadí majoránka, máta, rozmarýn, šalvěj či oregano. Vynechejte majonézu a raději místo ní použijte plnotučnou hořčici. Kdybyste chtěli pro marinádu použít jako základ majonézu a hořčice se vám nezamlouvala, ještě můžete použít smetanový jogurt, který bude lehčí a chutnější.
Zdroj: https://www.webmd.com/food-recipes/features/a-healthier-way-of-grilling