Gril1

Gril si zaslouží pořádně vyčistit, aby byl připraven pro další letní posezení

Konečně je tady léto a příjemné teplé dny. A s teplem přichází také posezení na zahradě a všemi milované grilování. Máte již svůj gril vyčištěný? Nebo jste ho minulou sezonu zavřeli a čistit ho musíte až nyní? Ať už ho chcete čistit z toho důvodu, že jste ho nechali špinavý, nebo jste již grilovali a máte na něm připáleniny, máme pro vás několik způsobů, kterými vyčistíte rošt grilu.

Připravte si nerezový kartáč

Kartáč s nerezovými štětinami seženete ve stavebninách nebo v některých domácích potřebách. Jedná se o ideálního pomocníka, který je vhodný pro čištění litinových a ocelových roštů. Nejlepší a také nejjednodušší bude, pokud rošt vyčistíte malou chvíli po grilování, kdy napálený tuk není úplně ztvrdlý.

Mohlo by vás zajímat:  Zima je pro pokojové rostliny náročné období. Přizpůsobit jiným podmínkám musíme také zálivku
Zdroj obrázku: Freepik

Jedlá soda

Jedlá soda má mírně abrazivní účinky, tudíž dokáže odstranit i velmi připálený tuk. Připravte si jeden pytlík jedlé sody a smíchejte ji s pár kapkami vody, aby vám vznikla hustá pasta. Pokud máte velký gril, použijte více pytlíků. Připravenou pastu rozetřete na rošt grilu a nechte působit až třicet minut. Poté pomocí houbičky na nádobí rošt ještě mírně vydrhněte a opláchněte.

I cibule zatočí s připáleninami

Na lehké připáleniny, které jsou ještě horké, použijte cibuli. Stačí cibuli rozkrojit napůl a potřít s ní připálený rošt. Abyste se nespálili o rošt, můžete půl cibule napíchnout na vidličku, a tak s ní potírat rošt.

Mohlo by vás zajímat:  Šťavnaté maliny jsou dokonalou letní svačinkou. Stačí málo a i vy můžete sklízet bohatou úrodu
Zdroj obrázku: Freepik

Peroxid vodíku a jedlá soda

Silně znečištěný rošt vyčistí jedlá soda s peroxidem. Smíchejte obě suroviny v takovém poměru, abyste získali hustou pastu, kterou se vám podaří snadno rozetřít. Na rošt ji aplikujte například pomocí štětce či jiného úzkého předmětu. Nechte působit alespoň pět minut a poté setřete houbičkou na nádobí.

Sůl také pomůže

Ještě horký rošt posypte hojně solí. Pod roštem byste měli mít rozžhavené uhlíky, které zajistí zhnědnutí soli. Jakmile sůl změní barvu, vezměte si ocelový kartáč a vydrhněte s ním připáleniny.

Zdroj: https://www.homedepot.com/c/ah/how-to-clean-a-grill/9ba683603be9fa5395fab90ce98d10d
Přidat na Seznam.cz