Elixír mládí v podobě dýňového oleje si určitě zaslouží místo v našem jídelníčku
Už jste vyzkoušeli dýňový olej? Že ne? Tak je nejvyšší čas to napravit. Dýně totiž není jen podzimní dekorací. Její olej díky své jemně ořechové chuti vylepší chuť polévek a salátů a díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů podpoří zdraví a krásu!
Olej plný vitamínů
Dýňový olej je bohatým zdrojem vitamínů, minerálů a antioxidantů, které pomáhají tělu bojovat s nemocemi. Za zmínku určitě stojí vysoký obsah zinku, draslíku a hořčíku. Je také vynikajícím zdrojem nenasycených tuků, které zlepšují hladinu cholesterolu v krvi, což snižuje riziko srdečních onemocnění a vzniku cukrovky 2. typu. Moderní věda potvrzuje mnoho výhod dýňového oleje a nabízí několik důvodů, proč ho zařadit do svého jídelníčku:
- má výrazné protizánětlivé účinky,
- bojuje proti depresím,
- podporuje zdraví močových cest,
- snižuje riziko srdečních chorob,
- pomáhá zmírnit příznaky menopauzy (bolesti hlavy, kloubů, návaly horka).
Využití dýňového oleje v kuchyni
Tento za studena lisovaný, tmavě zelený olej je speciální pochoutkou. Jeho jemně ořechovou chuť využijete při přípravě polévek, salátů, dezertů i jako doplněk sýrů. Dýňový olej se používá pouze za studena, není vhodný na smažení ani pečení. Polijte jím vařenou zeleninu, přidejte do zálivky nebo si do něj máčejte čerstvý chléb či bagetu.
Zpomalí stárnutí a zrychlí růst vlasů!
Vzhledem k vysokému obsahu vitamínů A a C, zinku, omega-3 a omega-6 mastných kyselin a betakarotenu je dýňový olej skvělým pomocníkem také v péči o pleť, vlasy a nehty. Bojuje proti akné, hydratuje, zpevňuje pokožku a blahodárně působí i na pleť citlivou. Díky látkám, které vyživují vlasové folikuly, podporuje růst vlasů a chrání před vypadáváním. Vitamín E zase zajistí dlouhé, pevné a lesklé nehty. Pro získání těchto benefitů postačí lžička oleje denně. Nemusíte ho polykat samotný, přidejte ho třeba do salátu! Nebo ho vmasírujte do vlhké pokožky při své večerní péči.
Skladování
Abyste si plně vychutnali chuť a aroma tohoto oleje a neztratili cenné vitamíny a omega-3 a omega-6 mastné kyseliny v něm obsažené, skladujte olej v tmavých, těsně uzavřených nádobách při teplotě do 5 °C. V těchto podmínkách lze olej uchovávat až 9 měsíců. Po otevření lahvičky by měl být olej spotřebován do 3 měsíců. Pokud olej skladujete v ledničce, může ztuhnout a zakalit se. Toho se nelekejte, krátce po vyjmutí zákal zmizí.