Dýni můžeme zpracovat na mnoho kreativních způsobů
Léto pomalu končí a podzim ho kvapem střídá. To znamená jediné, a to sklizeň jak ovoce, tak zeleniny. Tohoto období si jistě všimnou i ti, co nemají zahrádku či sad. Probíhají totiž známé slavnosti vína. V obchodech si ale také můžeme všimnout toho, že letní suroviny střídají ty podzimní. V čele podzimních surovin je pak jistě dýně, která na podzim nemůže chybět v žádné domácnosti. Využití této suroviny je široké a nemusí se týkat pouze vaření či pečení. Jaká využití to jsou? To a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Pro více informací čtěte dál.
Tradiční využití dýně v kuchyni
Dýně je velmi populární surovinou v posledních letech, a to zejména pro své pozitivní účinky na lidské tělo. Obsahuje totiž spoustu vitamínů, ale i stopových látek, které ke správné funkci našeho těla potřebujeme. Je také lahodná a dá se spotřebovat mnoha různými způsoby. Výhodou také je, že pokud se rozhodneme dýni zpracovat, u mnoha druhů můžeme zpracovat i semínka, která po usušení představují výbornou svačinu plnou již zmiňovaných prospěšných látek.
U některých druhů dýně můžeme spotřebovávat i slupku, která není potřeba loupat. Je tomu tak například u druhu Hokkaidó. Nejčastější pokrmy z dýní jsou samozřejmě krémová dýňová polévka. Použít ji ale můžeme i jako jednoduchou přílohu, pokud ji například upečeme. Stejně tak můžeme z dýně máslové udělat odlehčenější náhradu špaget.
Netradiční a o něco kreativnější využití
Dýně se ale nemusí spotřebovávat pouze k jídlu. Pokud se vám jich urodilo na zahradě až moc či pouze hledáte o něco kreativnější využití, můžete si takovou klasickou dýni například vydlabat a vyřezat. Bude z ní pak krásná dekorace. Dejte ji ale spíše ven, protože má tendenci uhnívat a pak vytékat. Jistě si nechcete poničit koberec či drahocenný nábytek. Z určitých druhů můžete také udělat svícny či domácí dekorace.
Zdroj: https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/how-cook-pumpkin