Fresh Green Gooseberries Branch Gooseberry Bush With Sunlight

Podzimní prořezání angreštových keřů zajistí jejich zdravý stav a bohatší úrodu

Trápení s mizernou úrodou angreštu, když soused o zahradu dál má plné košíky? Plodnost angreštových keřů lze snadno ovlivnit, trikem zkušených zahradníků je totiž každoroční podzimní prořezání. Rozhodně se nevyplácí tuto činnost opomíjet, protože správná péče o angreštové keře přináší košíky plné chutného a zdravého ovoce. Jak se angreštové keře prořezávají a jak ještě podpořit jejich růst?

Ochrana před zimou a vyšší výnosy

Proč nezapomenout na podzim vzít nůžky do ruky a ošetřit angreštové keře? Podzimní prořezání má vliv zejména na přezimování, ale hraje velkou roli také při sklizni. Keře se mohou prořezávat z několika důvodů, zejména pro odstranění poškozených výhonů nebo několikaletých šlahounů, obdobně pro formování nebo zmenšování koruny. Řezy se provádí pomocí ostrých nůžek nebo nože, které se musí před použitím vydezinfikovat.

Mohlo by vás zajímat:  Sušené meruňky doplní potřebnou energii a důležité vitamíny. Ideální svačinka do podzimních dní
fresh-red-gooseberries-branch-gooseberry-bush-with-sunlight
Zdroj obrázku: Freepik

Podzimní prořezání angreštových keřů

Během podzimních úkolů každého zahradníka patří prořezávání angreštových keřů mezi zásadní činnosti, které se nesmí opominout, protože při formování koruny se vegetace tímto způsobem posílí před zimou. Keře se prořezávají též na jaře, v podzimním termínu se musí ale odstraňovat staré nebo poškozené výhony. Keř se tímto krokem posílí, navíc se sníží potřeba použití minerálních hnojiv. Ušetřená energie následně zvýší v další sezóně plodnost keře, prostřihávání výhonů usnadňuje cirkulaci čerstvého vzduchu a k plodům se dostane více slunečních paprsků.

Mohlo by vás zajímat:  Proti častým nemocem a škůdcům lze třešně preventivně chránit postřikem

Sběr ovoce asi měsíc před prvními mrazíky

U podzimních odrůd se provádí sklizeň asi měsíc před prvními mrazíky, po shození listů se může provést řez, optimálně v době od října do začátku listopadu při příznivém počasí. V prvních dvou letech se tvoří koruna, v prvním roce se tedy výhony zkracují o polovinu, ve druhém roce se vystřihávají oslabené výhony a ostatní se zkracují o třetinu. Po dvou letech je hotová koruna se základními šesti nebo sedmi větvemi, poté se odstraňují výhony z kmínku a ze středu koruny. Omlazující střih se může provádět na jaře, kdy se ponechává pět nejsilnějších výhonů, větvičky se pak zkracují o jednu třetinu, odstranit se musí i křížící se větve.

Zdroj: https://www.rhs.org.uk/fruit/gooseberries/gooseberry-pruning-and-training
Přidat na Seznam.cz