Dýně v octě přijde k chuti nejen v zimě. Jednoduchý recept zvládne i začínající kuchařka

Dýně získávají na oblibě nejen u nás, ale také ve světě. Pěstuje se několik desítek různých druhů, protože tato zelenina patří mezi nejchutnější a nejzdravější vůbec. Je zásobárnou vlákniny a dalších živin, blahodárných látek včetně vitamínů, minerálů nebo antioxidantů a pro své přínosy se doporučuje ke každodenní konzumaci. To samozřejmě věděly už naše babičky, které tyto tykve nakládaly do octa, aby si mohla rodina užívat dýní i v dobách třeskutého mrazu.

Oranžová královna podzimních zahrad

Existuje mnoho různých odrůd, přesto oranžové kousky patří mezi nejoblíbenější. A nejen pro svou barvu, kterou rozzáří celou zahradu. Dýně jsou královny, které vládnou celému podzimu a objevují se venku až do prvních mrazíků, rozhodně nejen kvůli svátku Halloween. Naopak dýně jsou čím dál populárnější též v tuzemsku, kde se tento svátek příliš neujal. Dýně má totiž výtečnou chuť, k tomu je pokladnicí výživných a zdraví prospěšných látek. Zejména je bohatá na betakaroten, který ovlivňuje fungování těla a je silným antioxidantem. Pravidelná konzumace dýní napomáhá obranyschopnosti, a dokonce podporuje hubnutí.

Mohlo by vás zajímat:  Vůně orientu tělo příjemně povzbudí. Nápoj z kurkumy zažene každou nemoc
Zdroj obrázku: Freepik

Recept na dýni nakládanou v octě

Existuje mnoho receptů na zpracování dýní, můžou se vařit i zavařovat, z dýně se vyrábí sirup, marmelády nebo kompoty. Kromě toho se může tato tykev také nakládat do octa. Její chuť si pak lze užívat po celou zimu. Na přípravu nakládané dýně je potřeba těchto ingrediencí:

  • 3 kg máslové dýně (příp. Provence, Hokkaido),
  • 1,2 l vody,
  • 200 ml octa,
  • 14 ks hřebíčku,
  • 4 kuličky nového koření,
  • 240 g cukru,
  • 1 lžička soli,
  • 4 zavařovací sklenice.

Postup přípravy:

Dýni ze zahrádky nebo z farmy omyjte a opatrně oloupejte, rozpulte a zbavte semínek a vláken. Nakrájejte na menší kostky. Mezitím přiveďte v hrnci k varu připravenou vodu, kterou zlehka osolte. Dýni vsypejte do vody a vařte do mírného změknutí, poté vyjměte pomocí děrované naběračky do předem vysterilizovaných zavařovacích sklenic.

Mohlo by vás zajímat:  V zimním období jsou vitamíny nejdůležitější. Nedostatek sezónního ovoce a zeleniny přitom není překážkou

Nyní si připravte octový nálev. Do hrnce vlijte vodu, přisypejte cukr a přidejte koření. Vařte tak dlouho, aby se cukr zcela rozpustil. Až v tento okamžik přilijte ocet a opět přiveďte k varu, poté nálevem zalijte dýni ve sklenicích až po okraj. Pevně uzavřete víčkem a sklenice otočte dnem vzhůru. Takto připravené dýně se nemusí pasterizovat, vydrží během celé zimy.

Dýně v octě chutná dobře samotná nebo jako příloha, může se použít jako základ pod maso, k bramborám nebo do rizota. Je skvělou přísadou do knedlíků nebo do palačinek, ale chutná výtečně též na chlebíčcích a jednohubkách. Během skladování v chladu a temnu může dojít k tmavnutí dýně, nejedná se o známku kažení, je to dáno přítomností hřebíčku.

Zdroj: https://www.yummytoddlerfood.com/easy-canned-pumpkin-recipes/
Přidat na Seznam.cz