Dýně nesmí chybět v podzimní kuchyni, některé druhy jsou vhodné pro výrobu dekorací
Léto je u konce a jak je tomu každý rok, střídá ho opět podzim. Právě toto roční období se vyznačuje několika specifickými znaky. Jedním z nich jsou pak bez debat dýně. Právě o této surovině se také budeme bavit v dnešním článku. Dýní totiž existuje několik druhů a každý má trochu jiné využití. S jakými druhy se tedy můžeme setkat a jak s nimi naložit? Právě to a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Pokud vás toto téma zajímá, jistě neváhejte a čtěte dál.
Nejlepší druhy dýní pro využití v kuchyni
Dýně jsou samozřejmě surovina, která se běžně konzumuje. Také ale ne úplně každý druh. Dnes se podíváme na dva, které se v kuchyni dají využít nejlépe. Jako první si můžeme pořídit dýni Hokkaidó. Ta je typická tím, že se nemusí loupat. Její slupka je totiž běžně stravitelná, jelikož není tak tlustá. Navíc z ní ještě získáte i důležité živiny. S dýní Hokkaidó se nejčastěji setkáme například při přípravě krémové polévky. Dá se ale i jen tak upéct v troubě. Druhý častý druh je dýně máslová. Jak už její název naznačuje, je typická svou máslovou chutí. Právě z tohoto druhu dýně se často vytváří odlehčenější náhrada špaget. Stačí dýni rozpůlit a poté naškrábat vidličkou. Tato metoda je možná díky její měkké dužině.
Dýně jako součást dekorace
Další velmi časté využití různých druhů dýní během podzimu je při dekoraci. Zde se taky můžeme setkat s pár druhy, které jsou pro tento účel typické. Jako první nejspíš známe klasickou dýni. Ta dorůstá větších rozměrů, než ostatní zmíněné druhy a nejčastěji se tak využívá právě pro typické vydlabávání a vyřezávání. Zároveň nás také vyjde finančně nejlépe a neplýtváme tak prostředky. Zvolit ale pro dekoraci můžeme v podstatě druh jakýkoli. Je ale důležité myslet na to, že živá dýně se může začít kazit. Existují ale i druhy dýní, které nehnijí, ale naopak vysychají. Mezi ty patří například dýně modrá.
Zdroj: https://realfood.tesco.com/curatedlist/eight-amazing-ways-to-use-pumpkin.html