Dýně nesmí chybět v podzimní kuchyni, některé druhy jsou vhodné pro výrobu dekorací
Léto je u konce a jak je tomu každý rok, střídá ho opět podzim. Právě toto roční období se vyznačuje několika specifickými znaky. Jedním z nich jsou pak bez debat dýně. Právě o této surovině se také budeme bavit v dnešním článku. Dýní totiž existuje několik druhů a každý má trochu jiné využití. S jakými druhy se tedy můžeme setkat a jak s nimi naložit? Právě to a ještě více se dozvíte v dnešním článku. Pokud vás toto téma zajímá, jistě neváhejte a čtěte dál.
Nejlepší druhy dýní pro využití v kuchyni
Dýně jsou samozřejmě surovina, která se běžně konzumuje. Také ale ne úplně každý druh. Dnes se podíváme na dva, které se v kuchyni dají využít nejlépe. Jako první si můžeme pořídit dýni Hokkaidó. Ta je typická tím, že se nemusí loupat. Její slupka je totiž běžně stravitelná, jelikož není tak tlustá. Navíc z ní ještě získáte i důležité živiny. S dýní Hokkaidó se nejčastěji setkáme například při přípravě krémové polévky. Dá se ale i jen tak upéct v troubě. Druhý častý druh je dýně máslová. Jak už její název naznačuje, je typická svou máslovou chutí. Právě z tohoto druhu dýně se často vytváří odlehčenější náhrada špaget. Stačí dýni rozpůlit a poté naškrábat vidličkou. Tato metoda je možná díky její měkké dužině.
![fresh-pumpkin-wooden-box-stone-background-top-view](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/57624/fresh-pumpkin-wooden-box-stone-background-top-view.jpg)
Dýně jako součást dekorace
Další velmi časté využití různých druhů dýní během podzimu je při dekoraci. Zde se taky můžeme setkat s pár druhy, které jsou pro tento účel typické. Jako první nejspíš známe klasickou dýni. Ta dorůstá větších rozměrů, než ostatní zmíněné druhy a nejčastěji se tak využívá právě pro typické vydlabávání a vyřezávání. Zároveň nás také vyjde finančně nejlépe a neplýtváme tak prostředky. Zvolit ale pro dekoraci můžeme v podstatě druh jakýkoli. Je ale důležité myslet na to, že živá dýně se může začít kazit. Existují ale i druhy dýní, které nehnijí, ale naopak vysychají. Mezi ty patří například dýně modrá.
Zdroj: https://realfood.tesco.com/curatedlist/eight-amazing-ways-to-use-pumpkin.html
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)