Fruits 1600023 1280

Díky hydroponii koupíme ovoce a zeleninu po celý rok, nese s sebou však svá negativa

Hydroponie je jednou z metod, jak zmírnit významné dopady velkokapacitního zemědělství na životní prostředí, ať už ve formě erozí, slučování polních celků, nebo třeba necitlivého používání hnojiv. Má ale svá pozitiva a negativa.

Hydroponické ovoce a zelenina v zimě

S takto pěstovaným ovocem a zeleninou se v obchodech, zejména v těch větších, setkáte především v zimních měsících a také počátkem jara, kdy se domácí pěstitelé teprve připravují na sezónu.

Pěstování ve velkokapacitních sklenících, v roztoku vody a dodávaných živin, má za následek, že ovoce a zelenina často postrádají dostatečnou chuť, jsou spíše mdlejší. Stává se také, zejména u kořenové zeleniny, že kořen není tak pevný, jak jsme zvyklí u tradičně pěstovaných plodin, ale je poměrně pružný, což bývá způsobeno zrychleným růstem. Je také třeba počítat s tím, že hydroponické pěstování znamená obvykle nižší nutriční hodnotu pěstovaných druhů. Na druhou stranu je ale hydroponie jednou z významných alternativ tradičního zemědělství a má také své výhody.

Mohlo by vás zajímat:  Zabít pavouka znamená podle pověry přijít o peníze. Kdo to nechce riskovat, měl by své bydlení mírně upravit
Zdroj obrázku: Pixabay

Hydroponické pěstování

Jedná se o poměrně jednoduchý způsob pěstování ovoce a zeleniny, který přináší rychlejší výnos. Nepoužívá se při něm zemina ani substrát, ale živný vodní roztok, v němž jsou důležité látky a také kyslík. Živiny jsou rostlinám dodávány pomocí roztoků různých potřebných hnojiv.

Tento způsob pěstování se v posledních 30 letech velice rozmáhá, a to zejména pro svou jednoduchost a možnost pěstování v halách, tedy velkokapacitních sklenících. Volba hnojiv dokonce umožňuje vybrat si, zda mají mít rostliny větší plody, nebo rychleji růst. Takzvané fytohormony urychlují jak dozrávání plodů, tak růst kořenů.

Mohlo by vás zajímat:  Při sebemenších obtížích zamíříme do lékárny. Příroda nám přitom nabízí přirozenější řešení

Nevýhodou je kromě slabší chuti ovoce a zeleniny (která se někdy také „dohání“ použitím speciálních fytohormonů) a nižší nutriční hodnoty i vzniklý mix hnojiv, který stojí na konci tohoto procesu a který je vysoce toxický. Tato hnojiva a také médium, které je při pěstování používáno, tedy obvykle kokosová vlákna, je pak nutno považovat za nebezpečný odpad a podle toho s ním zacházet a za přísných podmínek jej likvidovat.

Zdroj: https://www.ehow.com/info_8581948_negative-effects-hydroponics.html
Přidat na Seznam.cz