Cukr osladí život i zahradě, nejen tam pomůže se škůdci
Cukr nepatří jen do kuchyně, své využití najde také na zahradě. A vzhledem k tomu, co všechno bývá připisováno na vrub nadměrné konzumaci cukru, se možná na zahradu hodí podstatně více než do jídelníčku zdravého dospělého člověka. Hlavním důvodem, proč se cukr neobjevuje v prakticky v žádných pěstitelských doporučeních našich předků, je skutečnost, že ještě před sto lety se jednalo o vzácnou potravinu. Cukr se navíc až do konce předminulého století prodával jako velké a tvrdé homole, ze kterých si lidé doma odlamovali nebo odštípávali kousky na slazení.
Proti hlísticím
Přestože je cukr pro člověka skvělým zdrojem energie, na škůdce na vaší zahradě působí jako repelent. Cukru se vyhýbají například hlístice, velmi početný rod parazitů, kteří se živí kořenovým systémem rostlin. Nejsnáze se jich zbavíte tak, že v dešťové nebo převařené vodě rozmícháte cukr a roztokem pokropíte zeminu kolem napadených rostlin. O hlístice se postará nejen cukr samotný, ale také bakterie, pro které je cukr vítanou hostinou.
Jako hnojivo
Většina rostlin, které pěstujete, bude na jaře potřebovat trošku nabudit, zejména pokud mají za sebou hodně tuhou a mrazivou zimu. Z jara je tak vhodné rostliny přihnojit a právě cukr v tomto směru odvede skvělou práci. I v takovém případě je potřeba ve vodě na zalévání rozpustit trochu cukru, tentokrát však stačí jedna polévková lžíce na deset litrů vody.
Cukr nicméně povzbudí také rostliny ve váze, které začínají osychat. Pokud si koupíte květiny v květinářství, dostanete k nim balíček s výživou do vázy. U kytic, které si na zahradě či na louce natrháte sami, vám výživu obstojně nahradí právě cukr. Jedna čajová lžička cukru ve váze běžných rozměrů prodlouží život kytice o několik dní.
Jed na škůdce
Cukr můžete použít také při přípravě jedu na škůdce, jako jsou mravenci a další hmyz. Ne že by cukr sám byl pro ně jedovatý, ale pokud do krystalového cukru rozmícháte krystalky pesticidu nebo mravenčího jedu a vše dobře roztlučete v hmoždíři, hmyz přes chuť cukru jed neucítí a na směsi začne hodovat. Mravenci si pak směs cukru s jedem odnáší do mraveniště, zatímco jed samotný obvykle ignorují. Jen pozor, pesticidy jsou nebezpečné i pro člověka, proto byste hmoždíř, ve kterém připravujete jed pro mravence, neměli používat i v kuchyni. Nebo ho alespoň velmi pečlivě vymyjte a vyvařte.