Běžné kuchyňské suroviny zatočí se škůdci na zahradních rostlinách

Česnek i droždí doma určitě máte, běžně je využíváte v kuchyni. Ale asi vás překvapí, že se velmi dobře uplatní také na zahradě, a dokonce i při pěstování pokojových rostlin či bylinek v květináči. V našem dnešním článku se dozvíte, jak vám mohou tyto dvě potraviny ušetřit spoustu peněz za drahé chemické přípravky a postřiky.

Česnek

Zahradní rostliny jsou prakticky neustále vystaveny útokům různých škůdců, hmyzem počínaje a bakteriemi, viry či mykózami a infekcemi konče. Aby byly rostliny vůči těmto nebezpečím chráněny, můžete je ošetřovat pesticidy, insekticidy nebo dokonce i některými druhy herbicidů. Anebo můžete využít zdánlivě obyčejný česnek.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Tohle aromatické koření není jen všelék na různá nachlazení a jiné neduhy. Alicin, který česnek obsahuje, je silné antibiotikum, které ochrání před nemocemi i řadou škůdců také vaše rostliny. Mezi nemoci rostlin, proti kterým lze česnek úspěšně nasadit, patří například tyto postrachy zahradníků:

  • šedá plíseň,
  • listová skvrnitost,
  • bramborová hniloba.

Česnekový postřik

Česnekový postřik, který odpuzuje také mšice a různé roztoče, vyrobíte velmi snadno. Stačí najemno nakrájet, nebo ještě lépe nadrtit asi 200 gramů česneku a rozmíchat je v deseti litrech odstáté nebo převařené vody, případně dešťovky či vody ze studně. Česnek nechte jeden den louhovat, pak postřik přefiltrujte přes plátno nebo jinou jemnou textilii a přelijte do nádoby s rozstřikovačem. Takto vyrobený postřik není trvanlivý, měli byste ho tedy rovnou využít k ošetření vašich rostlin.

Zdroj obrázku: Pixabay.com

Droždí

Také droždí dokáže vaše rostliny ochránit před škůdci. Jednoduché cukry, kterými se kvasinky živí, jsou totiž zároveň potravou pro různé patogenní mikroorganismy. Kvasinky z droždí je však stihnou zkonzumovat rychleji a pak žijí v symbióze s rostlinou, které pomáhají vstřebávat živiny. Pokud se tedy kvasinky dostanou do půdy ke kořenovému systému rostlin.

Na výrobu kvasinkového hnojiva budete potřebovat „živé“ droždí. To nasypte do větší nádoby a zasypte jedním hrnkem cukru. Po dvou hodinách droždí s cukrem zalijte deseti litry teplé vody, opět by neměla být chlorovaná. Nádobu uzavřete a kvasinky v ní nechte týden pracovat na nějakém teplém místě. Hotový roztok vydrží asi měsíc, během kterého můžete hnojivo využívat. Jednu sklenici hnojiva vždy rozmíchejte v deseti litrech odstáté vody a teprve tímto roztokem zalévejte.

Přidat na Seznam.cz