Běžné kuchyňské suroviny zatočí se škůdci na zahradních rostlinách
Česnek i droždí doma určitě máte, běžně je využíváte v kuchyni. Ale asi vás překvapí, že se velmi dobře uplatní také na zahradě, a dokonce i při pěstování pokojových rostlin či bylinek v květináči. V našem dnešním článku se dozvíte, jak vám mohou tyto dvě potraviny ušetřit spoustu peněz za drahé chemické přípravky a postřiky.
Česnek
Zahradní rostliny jsou prakticky neustále vystaveny útokům různých škůdců, hmyzem počínaje a bakteriemi, viry či mykózami a infekcemi konče. Aby byly rostliny vůči těmto nebezpečím chráněny, můžete je ošetřovat pesticidy, insekticidy nebo dokonce i některými druhy herbicidů. Anebo můžete využít zdánlivě obyčejný česnek.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/01/trocha-spravne-stravy-z-nasich-zahrad-a-pri-pristi-kontrole-cholesterolu-bude-spokojen-lekar-i-pacient-1024x683.jpg)
Tohle aromatické koření není jen všelék na různá nachlazení a jiné neduhy. Alicin, který česnek obsahuje, je silné antibiotikum, které ochrání před nemocemi i řadou škůdců také vaše rostliny. Mezi nemoci rostlin, proti kterým lze česnek úspěšně nasadit, patří například tyto postrachy zahradníků:
- šedá plíseň,
- listová skvrnitost,
- bramborová hniloba.
Česnekový postřik
Česnekový postřik, který odpuzuje také mšice a různé roztoče, vyrobíte velmi snadno. Stačí najemno nakrájet, nebo ještě lépe nadrtit asi 200 gramů česneku a rozmíchat je v deseti litrech odstáté nebo převařené vody, případně dešťovky či vody ze studně. Česnek nechte jeden den louhovat, pak postřik přefiltrujte přes plátno nebo jinou jemnou textilii a přelijte do nádoby s rozstřikovačem. Takto vyrobený postřik není trvanlivý, měli byste ho tedy rovnou využít k ošetření vašich rostlin.
![](https://pestujme.cz/wp-content/uploads/2021/01/spravny-kvetinac-je-prvni-krok-k-vypestovani-domaciho-cesneku-i-bez-vlastni-zahrady-1024x1024.jpg)
Droždí
Také droždí dokáže vaše rostliny ochránit před škůdci. Jednoduché cukry, kterými se kvasinky živí, jsou totiž zároveň potravou pro různé patogenní mikroorganismy. Kvasinky z droždí je však stihnou zkonzumovat rychleji a pak žijí v symbióze s rostlinou, které pomáhají vstřebávat živiny. Pokud se tedy kvasinky dostanou do půdy ke kořenovému systému rostlin.
Na výrobu kvasinkového hnojiva budete potřebovat „živé“ droždí. To nasypte do větší nádoby a zasypte jedním hrnkem cukru. Po dvou hodinách droždí s cukrem zalijte deseti litry teplé vody, opět by neměla být chlorovaná. Nádobu uzavřete a kvasinky v ní nechte týden pracovat na nějakém teplém místě. Hotový roztok vydrží asi měsíc, během kterého můžete hnojivo využívat. Jednu sklenici hnojiva vždy rozmíchejte v deseti litrech odstáté vody a teprve tímto roztokem zalévejte.
![Přidat na Seznam.cz](https://www.seznam.cz/media/img/add-to-seznam-button/pridat-na-seznam.png)