Cibule tvoří základ mnoha receptů, kromě typické chuti ovšem prospěje i jinak

Cibule má v domácnosti spoustu využití. Lidé oceňují hlavně její chuťové vlastnosti, hodí se téměř do každého jídla. Použít lze kromě samotné cibule také její slupku, která prospěje lidskému zdraví. Můžete tak naplno těžit z jejího potenciálu, a to nejen v kuchyni.

Cibuli se přezdívá královna slz

Pokaždé, když krájíte cibuli, určitě budete plakat nebo uroníte několik slz. Kromě toho je cibule bohatá na spoustu vitaminů, a tak se vyplatí si ji pro podporu imunity dopřát každý den v menším množství. Krevní sraženiny, vysoký krevní tlak nebo špatný cholesterol budou minulostí, pokud si dáte cibuli, nejlépe v syrovém stavu.

Zdroj obrázku: Freepik

Cibule naopak zvyšuje hladinu dobrého cholesterolu a pomáhá zmenšit riziko onemocnění rakovinou, hlavně prsu. Zvláštní kategorií je červená cibule, která navíc obsahuje kvercetin a antokyan, které zamezí, aby v těle rostly a vyvíjely se rakovinné buňky. Cibuli si dopřáváme hlavně v usmaženém stavu, ale pokud si ji dáte syrovou nebo dušenou, zbavíte se nepříjemné zácpy.

Cibulové sirupy jsou vhodné i pro děti

Cibule je známá pro své účinky, pokud jste nachlazení. Můžete si z ní připravit odvar nebo sirup, které si pak můžete dopřát, pokud vás přepadne rýma nebo lehký kašel. Pokud si vyrobíte zábal, bude se hodit na vředy nebo stopy po akné. Syrová cibule je vhodná také na modřiny, díky ní otoky rychleji zmizí.

Zdroj obrázku: Freepik

Hodit se může také cibulová slupka, kterou byste neměli vyhazovat, ale naopak si ji schraňovat. Během Velikonoc s ní můžete obarvit vajíčka, jedná se o ekologickou metodu, která je navíc levná. Můžete ji použít také jako součást hnojiva pro rostliny nebo ji vyhodit na kompost. Cibulový sirup navíc můžete dát i dětem. Když do něj přidáte cukr nebo med, vyrobíte si přírodní medicínu.

Zdroj: https://www.healthbenefitstimes.com/onion-skin/
Přidat na Seznam.cz