Side View Basket Full Red Onions Wooden Background

Cibule nechybí v teplé ani studené kuchyni. Každý druh působí příznivě na zdraví

Tato zelenina si získala přezdívku přírodního antibiotika. Koneckonců v kombinaci s česnekem je jedním z nejúčinnějších domácích léků, které můžeme v infekční sezóně mít. Když mluvíme o cibuli, obvykle myslíme na obyčejnou žlutou cibuli. Tento druh je univerzální a je k dispozici po celý rok.

Nenahraditelná cibule

Skutečnost, že cibule i česnek se nazývají přírodními antibiotiky, má svou příčinu, a to nejen v množství biologicky účinných látek, ale také ve vztahu k této zelenině. Oba druhy zeleniny patří do stejné rodiny a mají několik podobných vlastností včetně baktericidních.

Mohlo by vás zajímat:  Skořice je víc než obyčejné koření. Málokdo ví o jejích jedinečných účincích na lidské tělo

Pěstuje se dnes na všech kontinentech a téměř v každé zemi. Nejvíc je rozšířená ve střední Asii. Mnoho světoznámých regionálních kuchyní využívá jedinečnou chuť cibule. Letos v důsledku extrémně suchého léta v mnoha evropských zemích chybí cibule a středomořská kuchyně se bez ní téměř neobejde.

Zdroj obrázku: Freepik

Druhy cibule

Žlutá cibule vládne i v naši kuchyni. Funguje skvěle syrová i tepelně zpracovaná. Hodí se do vývarů, dušených jídel, masných jídel. Je levná a dostupná po celý rok. Červená cibule je krásně zbarvená a potěší nejen oči, ale také chuťové pohárky. Červenou cibuli lze úspěšně jíst i syrovou. Zvýší výživovou hodnotu salátů i jídel z mořských ryb.

Mohlo by vás zajímat:  Jak pěstovat rajčata?

I když se jednotlivé druhy cibule mohou mírně lišit v obsahu specifických živin, jejich léčivé vlastnosti jsou velmi podobné. Aby se optimálně využily příznivé účinky cibule, stojí za to vyzkoušet různé druhy. Čím je nabídka různorodější, tím více zdravotních výhod přinese. Cibule má fungicidní aktivitu a má příznivý vliv na střevní mikrobiom, díky čemuž posiluje imunitní systém.

Zdroj: https://www.webmd.com/diet/health-benefits-onions
Přidat na Seznam.cz