Bunch Fresh Organic Beets Rustic Wooden Table (1)

Červená řepa v kuchyni neomrzí. Je univerzální a zdravá

V kuchyni se řepa používá strouhaná, vařená, pečená, smažená, nakládaná a ještě na mnoho jiných způsobů. Bez ohledu na to, jakou verzi červené řepy si vyberete, bude to pořád dobrá volba. Červená řepa má mnoho cenných vlastností. Zlepšuje fungování oběhového systému. Proto se vyplatí ji zařadit do jídelníčku co nejčastěji.

Vlastnosti červené řepy

Červená řepa je velmi populární a široce pěstovaná zelenina. V obchodech je k dispozici po celý rok a stojí za to využít její dostupnosti. Červená řepa obsahuje vitamíny C, B1, PP a makro- a mikroelementy. Je obzvláště bohatá na vápník, hořčík, sodík a draslík. Je to také pokladnice antokyanů, které jsou známé svými protirakovinotvornými vlastnostmi. Spolu s mrkví je to zelenina, která se často doporučuje během léčby rakoviny.

Mohlo by vás zajímat:  Zelenina z vlastní zahrádky je nejchutnější. Při sázení je ale dobré pamatovat na několik pravidel

V kombinaci s výše uvedenou mrkví také reguluje hormonální rovnováhu během menopauzy. Sama o sobě se postará o správný průběh menstruace. Červená řepa se klasifikuje jako přípravek na ochranu jater. To je také užitečné v boji proti zácpě. Posiluje srdce, zlepšuje cirkulaci, čistí krev. Pro ženy, které plánují těhotenství nebo již těhotné ženy, je to přirozený zdroj kyseliny listové, která podporuje správný vývoj plodu.

Top View Basket Full Beetroots Sackcloth Surface Maroon Background With Copy Space
Zdroj obrázku: Freepik

Zdravá a sladká

Červená řepa se vyznačuje nejen zdravými vlastnostmi, ale i sladkostí. Vysoký obsah sacharidů způsobuje rychlé a dlouhotrvající zvýšení hladiny cukru v krvi. Místo toho, abyste sáhli po něčem sladkém, je lepší si dát červenou řepu. Červená řepa nám přijde na pomoc, když budeme potřebovat uklidnit roztřesené nervy. Je to způsobeno tryptofanem, který se nachází také v čokoládě.

Mohlo by vás zajímat:  Hroby našich blízkých mohou zdobit pěkné rostliny po celý rok, budou tak trvalou vzpomínkou

Červená řepa je známá i svými odkyselujícími vlastnostmi. Je proto skvělá při pálení žáhy, odkyselení a očištění těla. Červená řepa se doporučuje i v případech anémie, snížené imunity, infekce, zvýšeného tlaku a onemocnění trávicího systému. Vždy se snažte sáhnout po červené řepě od lokálního farmáře. Nejlepší jsou pevné a nepoškozené hlízy. Nejcennější kusy jsou ty, které mají při řezání jednotné zbarvení a málo viditelné kroužky.

Zdroj: https://www.healthline.com/nutrition/foods/beetroot
Přidat na Seznam.cz